BBC može, HRT ne može?

Goran Radman podatke o plaćama nije htio dati ni NO-u HRT-a

Siniša Pavić

Tvrdi da se objavom plaća krše zakoni – Goran Radman / Foto Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Tvrdi da se objavom plaća krše zakoni – Goran Radman / Foto Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ne mora se znati baš svaka plaća, već plaće rukovoditelja i vrhunskih novinara. Dovoljan je dodatak ugovoru da osobno pristaju na objavu, komentirao je Dražen Rajković



ZAGREB  »Lakše je Goranu Radmanu izvadit’ zub, nego iz njega izvuć’ ijedan podatak. Ali, morali smo to trpjeti, jer ga je Sabor podržavao«, kazuje Dražen Rajković, dojučer član Nadzornog odbora HRT-a, onog što ga je Sabor raspustio smijenivši i Rajkovića makar je jedini član NO-a koji to od Sabora nije tražio.


  Govori to Rajković na osnovu dvoipolgodišnjeg iskustva i lako je moguće da u toj ilustrativnoj opasci leži rasplet dramoleta što se zadnjih dana igra na relaciji Sabor – glavni ravnatelj HRT-a.


Ako je, naime, uistinu toliko teško iskamčiti informaciju od Radmana, onda je teško vjerovati kako će udovoljiti zastupnicima pa im konačno poslati traženu dopunu izvješća o visini plaća zaposlenika HRT-a. To znači da je put k prijevremenom razrješenju otvoreniji nego ikad, tim više ako ima istine u kuloarskoj priči da je vrh najveće stranke vladajuće koalicije odlučio dignuti ruke od Radmana.    

Novi rok za dostavu


No, prve prave odgovore dat će tek prvo sljedeće saborsko glasanje – možda već u petak – o predloženim zakonima i zaključcima, pa tako i o zaključku što ga je predložio Klub zastupnika HNS-a da se Glavnome ravnatelju da još pet dana za dostavu dopunskog izvješća, a ukoliko ne ispuni taj rok da se pokrene postupak njegova razrješenja.




Dok se glasanje ne dogodi ostaje s jedne strane Radman koji uporno tvrdi kako bi objavom plaća prekršio barem tri zakona – o radu, o HRT-u i o zaštiti osobnih podataka, a s druge strane su oni poput HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha koji tvrde da Radman obmanjuje javnost.


  – Ako BBC javno, na svojim internetskim stranicama objavljuje plaće rukovoditelja i zaposlenika koji imaju visoke ugovore, ako je to vidljivo u kapitalističkom sistemu u kojem su plaće puno veća tajna nego u Hrvatskoj, onda nema nikave prepreke da to ne učini i HRT – jasan je Rajković.


Pri tom, demontira i demantira Radmanovo inzistiranje na tome da objavom plaća krši zakone.


  – Zakon o HRT-u govori o samostalnosti djelovanja javnog servisa u odnosu na politiku. Ali, nema samostalnosti u odnosu na pretplatnike. Pretplatnici imaju pravo znati, ali njih nitko ne štiti. Tu se ne polaže račun nikome, pa ni onima koji javni servis financiraju. U tom slučaju bolje je da javni servis i politika kontrolira nego nitko – ističe Rajković.


  Radmanovu tvrdnju da će objavom prekršiti odredbe Zakona o zaštiti osobnih podatka srušilo je, kako u Saboru reče i laburist Dragutin Lesar, očitovanje povjerenika za informiranje u kojem stoji da se plaće u bruto iznosu mogu objaviti. A što se tiče Zakona o radu, čak i da ima kakvih zakonskih prepreka, sve je, kaže Rajković, lako rješivo.    


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo grub medijski napad portala direktno.hr na privatni život Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a. U priopćenju što ga potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković, kaže se kako je zadiranje u privatnost bilo koje osobe nedopustivo i krajnje neetično te u suprotnosti s temeljnim principima novinarstva. Ono može biti opravdano samo iznimno, u onim slučajevima kad detalji iz privatnog života izravno utječu na devijacije u obavljanju javne funkcije koja im je povjerena. Napad portala direktno.hr na privatni život glavnog ravnatelja HRT-a ni na koji način nije povezan s javnom funkcijom koju on obavlja i predstavlja eklatantan primjer grubog, neutemeljenog i krajnje neetičnog nasrtaja na njegovu privatnost, stoji u priopćenju.



Poruka zastupnicima


– Ne mora se znati svaka plaća, svakog radnika, već plaće rukovoditelja i vrhunskih novinara. Dovoljan je dodatak ugovoru da osobno pristaju na objavu podataka – ističe Rajković.  

U kontekstu cijele ove priče, poglavito Radmanove poruke zastupnicima da plaće mogu provjeriti i na druge načine, recimo kroz Nadzorni odbor, zanimljivo je Izvješće o radu NO-a HRT-a u 2013. godinu koje otkriva da je već tada saborski Odbor za medije uputio NO-u HRT-a zahtjev za dostavu podataka o visini plaća i primanjima po ekskluzivnim ugovorima ili aneksima ugovora pojedinih novinara i voditelja zaposlenih na HRT-u i to poimence.


Radman NO-u daje izvješće bez ijednog konkretnog imena, a sve po privremenom Pravilniku o plaćama za kojeg je obećano da će se mijenjati u roku od dva mjesca. Prošle su dvije godine. Pravilnik je isti, Radman plaće i dalje ne da, samo što je zastupnicima, čini se, prikipjelo, tim više što plaće drugih čelnika javnih tvrtki nisu tajna.