Dvadeseto ministarstvo

Goran Marić dobio ministarstvo: Sigurno je da se državna imovina više neće prodavati na telefonskim sjednicama

Hina

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Očito da Plenković ne želi srušiti neslužbeni rekord Karamarkove Vlade i njezinog ministra Mije Crnoje, komentirao je Arsen Bauk iz SDP-a. Pretpostavljao sam, kaže Bauk, da Marić neće pristati na to da bude ministar ničega



HDZ-ov Goran Marić objavio je da će se središnji ured za upravljanje državnom imovinom idući tjedan transformirati u ministarstvo. Na pitanje hoće li ga on voditi, Marić nije dao eksplicitno potvrdan odgovor, ali iz nastavka njegovog izlaganja više je nego jasno da je Marić dobio resor, da više nije ministar bez portfelja.


– Novo ministarstvo uključivat će svu imovinu koja ima Hrvatska, rekao je Marić.


Kad su ga novinari pitali je li ministarstvo bilo njegova želja, Marić je odgovorio: “Vlada nije željomat da ispunjava nečije želje, a ja nemam posebnih želja. Zbog važnosti tog resora, središnji ured se transformira u ministarstvo, koje će objediniti sve ono što podrazumijeva državnu imovinu. To je golemi potencijal, jer imamo puno vidljive i nevidljive imovine. Nastojat ćemo da nevidljiva imovina postane vidljiva. Sigurno je da se državna imovina više neće prodavati na telefonskim sjednicama.”



Marić: Nisam nudio ostavku




Goran Marić opovrgnuo je medijske napise da je nudio ostavku ako ne dobije svoj resor te najavio da će se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformirati u ministarstvo, kojemu će vjerojatno on biti na čelu. 


U izjavi novinarima nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s ministrima u Banskim dvorima, Marić je opovrgnuo da je nudio ostavku na mjesto ministra u Vladi ako ne dobije ministarstvo. 


Neslužbene informacije o Marićevoj ostavci na mjesto ministra bez portfelja opovrgnuli i iz Banskih dvora, ustvrdivši da će Marić, nakon zakonskih izmjena koje slijede, dobiti svoj resor, no da se još ne zna ime resora. 


Marić je izvijestio i kako je na današnjoj sjednici uži kabinet Vlade odlučio da će se sljedeći tjedan Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirati u ministarstvo te da će tom ministarstvu vjerojatno on biti na čelu. 


Što će sve, osim DUUDI-ja, biti u novom ministarstvu, Marić nije mogao točno reći. 



Također, Marić je rekao da je “apsolutno za privatizaciju, ali na jedan transparentan način, koji najviše dorinosi hrvatskim interesima”.


– Treba odrediti što je za tržište, a što nije. Mislim da treba uvesti sustav u upravljanju državnom imovinom u svim mogućim oblicima, rekao je ministar.


Upitan nije li ministarstvo dobio prijeteći ostavkom, Marić je rekao da često pročita nagađanja i špekulacije, ali time se, napomenuo je, ne bavi.


– Meni ministarstvo ne treba. Ovo ministarstvo je potrebno Vladi, a predsjednik Vlade me pozvao da budem ministar tog portfelja. Nikakvih ostavki, nikakvih ucjena nije bilo, jer mi tako ne komuniciramo. Ali, isto tako sam prije rekao da nikada ne bih bio ministar bez portfelja. Mene ne zanima titula, zanima me suština, rekao je Marić.


Par sati ranije, podsjetimo, Vlada je demantirala informaciju da je Marić, ministar bez portfelja, podnio ostavku na svoju dužnost. Vijest o Marićevoj ostavci objavio je jutros Jutarnji list, ali televizija N1 u ranim poslijepodnevnim satima dobila je neslužbenu informaciju prema kojoj Marić u Vladi ipak ostaje, s tim da će dobiti svoj resor i više neće biti ministar bez portfelja.


Ova informacija se pokazala točnom, pa Vlada Andreja Plenkovića neće imati 19, nego 20 ministarstava.


Jutarnji list, rano jutros, objavio je kako je Marić svoju odluku donio nakon sinoćnjeg dvosatnog sastanka s Andrejom Plenkovićem. Kao razlog je naveo da bez jasnog portfelja ne želi biti u Vladi i da se vraća u Sabor.


Od Plenkovića je, naveli su novinari, Marić tražio uvođenje posebnog Ministarstva državne imovine.


Danas u 11 sati u Banskim dvorima sastali su se članovi Vlade, a među njima je bio i Goran Marić.


– Očito da Plenković ne želi srušiti neslužbeni rekord Karamarkove Vlade i njezinog ministra Mije Crnoje, komentirao je Arsen Bauk iz SDP-a. Pretpostavljao sam, kaže Bauk, da Marić neće pristati na to da bude ministar ničega.


Božo Petrov, pak, novinarima je prije ulaska u Vladu rekao da ide popiti kavu i porazgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o različitim stvarima koje ih čekaju kroz iduća dva tjedna. Upitan zna li išta o tome da je Marić podnio ostavku rekao je: »Ne znam ništa o tome«. Isto je ponovio i nakon izlaska iz Banskih dvora nakon sastanka sa Plenkovićem.


Novinarima su također izjavili da ne znaju ništa o Marićevoj ostavci i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Petrov je, komentirajući tvrdnje nekih medija da će se čelna mjesta u javnim tvrtkama birati po modelu – četiri mjesta HDZ-u, jedno Mostu, rekao da medije već deset mjeseci zabavlja ista stvar.


Most će, kazao je Petrov, zastupati javne natječaje, no vladajuća većina dosad nije ni došla do toga djela. »Nama je bitno kroz četiri tjedna usuglasiti program i podjelu odgovornosti po resorima, a ovo ostalo će se razrješiti u međuvremenu«, rekao je Petrov.


Vezano za današnju sjednicu predsjedništva Sabora, Petrov je rekao da će na njoj biti riječi o aktualnostima koje se trebaju definirati u Saboru, uz ostalo raspored unutar Sabora i kodeks o etičkom ponašanju.


Petrov je rekao kako bi volio da se o tome postigne konsenzus svih saborskih zastupnika, umjesto zastupničkih klubova. Kodeks će biti na dnevnom redu kao uvod, a na tome će se raditi idućih nekoliko mjeseci, najavio je.


Upitan hoće li biti izmjene poslovnika, Petrov je odgovorio kako će se prvo ići s kodeksom o etičkom ponašanju. Kazao je kako postoje primjedbe da bi u određenim segementima trebalo mijenjati poslovnik pa će poslušati prijedloge saborskih zastupnika i onda odlučiti o tome.