Matica hrvatska

Goran Galić novi glavni urednik Matičina časopisa ‘Vijenca’

Hina

Izlažući svoj program Galić je, kako se navodi, rekao da »Vijenac« vidi kao središnje novine svih hrvatskih umjetnika i intelektualaca koje redovito, informativno i kritički, biranim hrvatskim jezikom, na nacionalnoj razini prate područja definirana u svomu podnaslovu – umjetnost, kulturu i znanost



ZAGREB Glavni odbor Matice hrvatske imenovao je dosadašnjeg vršitelja dužnosti glavnoga urednika Gorana Galića za novoga glavnog urednika dvotjednoga časopisa »Vijenca«, priopćila je Matica hrvatska.


Izlažući svoj program Galić je, kako se navodi, rekao da »Vijenac« vidi kao središnje novine svih hrvatskih umjetnika i intelektualaca koje redovito, informativno i kritički, biranim hrvatskim jezikom, na nacionalnoj razini prate područja definirana u svomu podnaslovu – umjetnost, kulturu i znanost.


»Kriteriji selekcije kulturnih sadržaja umjetnička su i estetska vrijednost, a kriteriji za izbor suradnika stručnost, vještina u pisanju i iskustvo«, napomenuo je dodavši kako je velika vrijednost i komparativna prednost »Vijenca« njegovanje umjetničke kritike.




Naglasio je kako »Vijenac« treba prepoznavati i afirmirati darovite mlade umjetnike te odgajati novinare u području kulture.


Galić je najavio više priloga o kulturi Hrvata izvan domovine te jačanje suradnje s Matičinim odjelima i ograncima te svim zainteresiranim kulturnim, umjetničkim, znanstvenim ustanovama te strukovnim udrugama.Vijenac dijelom treba biti, istaknuo je, i Matičina tribina te u skladu s tim u određenoj mjeri pratiti i ključne društvene teme, osobito one koje nemaju pristup medijima.

Smatra kako se prilozi o društvenim temama ne smiju svesti na »jalova ideološka prepucavanja« koja dijele hrvatsko društvo već trebaju počivati na stručnoj ekspertizi autora, na istraživačkom novinarstvu, potrazi za rješenjima i na načelu da su »činjenice su svete, a komentar slobodan«.


Goran Galić rođen je 1988. u Sisku. Na Hrvatskim studijima diplomirao je hrvatsku kulturu i komunikologiju. Od 2010. surađuje s »Vijencem«. Godine 2015. imenovan je zamjenikom glavnog urednika, a 2017. vršiteljem dužnosti glavnog urednika. Utemeljitelj je i voditelj projekta Medijski susreti u Matici hrvatskoj.