Suzbijanje uvreda i prijetnji

Gong i Kuća ljudskih prava: Odsad će se govor mržnje moći prijaviti na internetskoj stranici

Tihomir Ponoš

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Jedan od autora vodiča Mitre Georgiev pojasnio je da je vodič namijenjen odgovornim političarima, a neodgovornima ionako ne može pomoći



ZAGREB Govor mržnje i neprihvatljiv govor – vodič za političare predstavljen u petak, sredstvo je za odgovorne političare kako bi mogli izbjegavati govor mržnje i neprihvatljiv govor te na takve govore reagirati.


Jedan od autora vodiča Mitre Georgiev pojasnio je da je vodič namijenjen odgovornim političarima, a neodgovornima ionako ne može pomoći.


Vodič su zajednički objavili Kuća ljudskih prava i GONG, a za govor mržnje bitni su, kako je kazao Georgiev, kontekst, odnosno što je u određenom vremenu govor mržnje, zatim što je u pojedinom društvu neprihvatljivo i kako reagirati na govor mržnje.




Pojasnio je razliku između govora mržnje i neprihvatljivog govora. Govor mržnje je onaj vid govora kojega je moguće i zakonski sankcionirati, dok je neprihvatljiv govor neželjen. U suzbijanju govora mržnje efikasnija je sama izvjesnost da će govornik biti kažnjen nego sama zapriječena sankcija, kazao je Georgiev.


Sara Lalić iz Centra za mirovne studije osvrnula se na govor mržnje u komentarima na informativnim portalima. Ustvrdila je da u nizu zakona, o medijima, elektroničkim medijima, suzbijanju diskriminacija, kaznenom, postoje pretpostavke za kažnjavanje govora mržnje u komentarima.


No, osnovno je pitanje odgovornost nakladnika za uklanjanje komentara, ustvrdila je Lalić. Navela je dvije dosadašnje presude Europskog suda za ljudska prava koje se tiču komentara na portalima i da se iz tih presuda može iščitati da je za sud važna brzina uklanjanja takvih komentara s portala. Predstavljena je internetska stranica dostajemrznje.org na kojoj građani mogu prijaviti govor mržnje u javnom prostoru i medijima.