Mrtvi kapitali: Stiglo oko tristo ideja

Goli otok zanima i arhitektonski ured iz Graza

Jagoda Marić

Prijedlog su poslali i Općina Lopar, Grad Rab, te udruga »Goli otok Ante Zemljar«. ideje se kreću od memorijalnih do muzejsko turističkih



ZAGREB » Za nešto više od mjesec dana država je dobila tristotinjak inicijativa, prijedloga mišljenja, ali i konkretnih interesa, za buduće projekte u državnim nekretninama, koje su posljednja dva desetljeća uglavnom bili mrtvi kapital. Početkom kolovoza država je pokrenula savjetovanje s javnošću u koje je pozvala lokalne vlasti, poduzetnike, građane da daju svoje mišljenje, ali i iskažu interes što učiniti sa sto nekretnina koje su trenutno bez namjene, a među njima su bile državne vile, vojarne i vojna odmarališta, Goli otok, politička škola u Kumrovcu, Željezara Sisak… Poziv je otvoren do 15. rujna, a tjedan dana prije isteka roka iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) su nam odgovorili da im je pristiglo »300-tinjak inicijativa, od prijedloga, mišljenja, ideja do iskaza interesa«. Od ponuđenih 100 nekretnina za 20 nekretnina nije ništa pristiglo, a najviše je interesa pristiglo za vile na popisu »Projekti 100«, otkrivaju u DUUDI-ju. Na popisu je tako i vila Krmenšek u Opatiji, vila Izvor na Plitvicama, ali i rezidencijalni objekt Slavujevac u Zagrebu.


 


 Bit će još prijedloga


Iz DUUDI-ja napominju i da je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno do 15. rujna 2014. te da je riječ o savjetodavnom karakteru, koje će pomoći da se izrade konkretni prijedlozi za nekretnine s popisa, ali i javni natječaji, nakon kojih će tek uslijediti prave ponude.





» za 80 nekretnina stiglo 300 prijedloga, mišljenja i iskazivanja interesa


  » za 20 nekretnina zasad nije pristigao nikakav prijedlog


  » zanimanje dosad iskazalo samo 15 općina, gradova i županija


  » najviše zanimanja za vile na popisu


  » šest inicijativa za nekadašnju političku školu u Kumrovcu



  Dosad se njihovom pozivu odazvalo 15 jedinica lokalne samouprave, a njihove se inicijative uglavnom svode na zahtjeve za darovanjem nekretnina. Ipak, u DUUDI još uvijek stižu dopisi s upitima lokalnih zajednica pa se očekuje da će uslijediti i još njihovih prijedloga.


  Među lokalnim jedinicima koje su već iskazale svoj interes su Općina Lopar i Grad Rab koje su se javile zbog Golog otoka, nekadašnje kaznionice za političke zatvorenike iz vremena bivše Jugoslavije. Za Goli otok, odgovorili su nam iz DUUDI-ja stiglo je više od deset inicijativa, a osim Lopara i Raba javila se i udruga »Goli otok Ante Zemljar« iz Zagreba, ali stigla je i ideja arhitektonskog fakulteta iz Graza. Pristigle inicijative se kreću u očekivanim okvirima, od memorijalnih prijedloga do muzejsko turističkih.


  – Goli otok je pobudio veliki interes javnosti kao i kritike, što je sasvim razumljivo. Tijekom jeseni na temu Golog otoka održat će se okrugli stol, na kojeg će biti pozvani svi zainteresirani koji su se javili tijekom programa »Projekti 100« kako bi se zajedno s Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma nešto učinilo po pitanju Golog otoka i pronašlo konačno rješenje, poručuju iz DUUDI- ja.  


  Interesa ima i za kompleks nekadašnje političke škole u Kumrovcu, koji obuhvaća Kulturni centar, Studijski centar i Zagorje, a zasad su u DUUDI-ju izbrojali više od šest inicijativa, a među njima su i prijedlozi da se u Kumrovcu napravi istraživačko-poduzetnički centar, poduzetnički inkubator, kongresno-komunikacijski centar…


 


 Urušeni divovi


Interesa ima i za zgrade koje su ostale iza urušenih nekadašnjih divova, Sisačke željezare i Vjesnika. Za zgradu Željezare se predlaže da se u njoj razvije proizvodnja biomase ili peleta, a iskazan je i jedan interes za najam te nekretnine. Za Vjesnik se javilo nekoliko udruga i obrtnika koji tu zgradu, koja je godinama bila simbol novinarstva u Hrvatskoj, vide kao poslovni prostor. Kad u DUUDI-ju ocijene koje su inicijative najrealnije, počet će raspisivanje natječaja za spomenute nekretnine kako bi one konačno donosile i neku korist, odnosno imale gospodarsku funkciju.