Reakcija izdavača i povjesničara

Goldstein ogorčen: Nataša Jovičić počinila kazneno djelo dopustivši da vijence polože negatori holokausta

Boris Pavelić

Država ima zakone koji zabranjuju negiranje holokausta  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Država ima zakone koji zabranjuju negiranje holokausta / Snimio Denis LOVROVIĆ

Ne mogu se državni zakoni negirati na državnoj komemoraciji u Jasenovcu, ističe Slavko Goldstein. Postupak Nataše Jovičić je novi primjer iskrivljavanja povijesti, kazao nam je Ephraim Zurrof

 ZAGREB  Ravnateljica Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić počinila je kazneno djelo dopuštajući da na državnoj komemoraciji u Jasenovcu vijenac polože oni koji negiraju holokaust, i zato bi je Ministarstvo kulture trebalo smijeniti, izjavio je jučer za naš list pisac, izdavač i povjesničar Slavko Goldstein.

Kako je naš list već izvijestio, na državnoj komemoraciji u Spomen području Jasenovac 22. travnja vijenac su položili i Igor Vukić, tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, te, uime Hrvatske nacionalne platforme, Marko Jurič, zbog čijeg je govora mržnje protiv pravoslavnih svećenika u svibnju na tri dana zabranjen rad televiziji Z1. Na vijencu piše: »Svim stradalima u logoru 1941. – 1951.«



Igor Vukić, tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, našem je listu jučer iznio ovu verziju događaja: »Kolega Jurič uputio je mail spomen području s najavom našeg dolaska. Kustos Pejaković odgovorio mu je dopisom da nema problema. Doduše, nismo napisali kakva bi poruka bila na našem vijencu. Kad smo stigli u Jasenovac, ljudi iz protokola rekli su nam da ne možemo položiti vijenac. Nije nam bilo jasno o čemu se radi i nazvali smo Pejakovića, a on nam je kazao da je ravnateljica Jovičić zabranila da mi polažemo vijenac jer bi to štetilo reputaciji Hrvatske. No, onda smo otišli do nje i ona je odmah rekla da je sve u redu i da možemo položiti svoj vijenac. Dok smo to činili, cijela je vlada stajala tamo«, ističe Vukić. (D. C.)



Uvreda žrtvama




Na internetu je jučer objavljen video na kojemu se vidi kako je kustos Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković tim ljudima pokušao zabraniti polaganje vijenca rekavši kako bi natpis na njemu »naštetio ugledu Hrvatske«. No, drukčije je mišljenje imala ravnateljica Nataša Jovičić: na videu se vidi kako ona, u društvu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Juriču i Vukiću govori kako »ne zna« zašto im je Pejaković to rekao, te dopušta da polože vijenac.


Taj postupak Jovičić izazvao je zgražanje zajednica koje predstavljaju žrtve, pa one pripremaju predstavku koju će ponuditi na potpisivanje te uputiti institucijama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Komentar je našem listu dao i Slavko Goldstein: »Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac ima pravo položiti vijenac kamo hoće, ali ne u komemoraciji koju organizira država. Država ima zakone koji zabranjuju negiranje holokausta te štite uspomenu na žrtve ustaških zločina. Ne mogu se državni zakoni negirati na državnoj komemoraciji u Jasenovcu«, kazao nam je Goldstein, argumentirajući svoju tvrdnju da je Jovičić, dopuštajući polaganje vijenca, počinila kazneno djelo.


Naš je list reakciju dobio i od Ephraima Zuroffa, voditelja jeruzalemskog ureda globalne organizacije za ljudska prava Centar Simon Wiesenthal: »Jovičić je postupila apsolutno skandalozno. Ona, koja je od početka odgovorna za užasnu izložbu u Spomen području Jasenovac, sada je nanijela dodatnu uvredu žrtvama dajući legitimitet ljudima koji namjerno falsificiraju povijest«, ocjenjuje Zuroff.



Svoje tumačenje događaja našem je listu jučer dala i Nataša Jovičić. »Pred sam početak komemoracije pristupio mi je novinar s televizije da mu navodno nije dozvoljeno položiti vijenac. Ali, istovremeno to je bila, naknadno vidimo, svojevrsna provokacija koju nisam naslućivala. Tajno su nas sve snimali, ne samo mene, kako bi zabilježili reakcije na vijenac koji je grupica donijela, a na kojem je pisalo ‘Za žrtve Jasenovca 1941 – 1951. Vijenac nisam vidjela. Moram naglasiti – mi se u Jasenovcu bavimo isključivo i samo komemoriranjem i stradanjima Srba, Židova, Roma i Hrvata stradalima u ustaškom logoru Jasenovac od 1941. do 1945. Za ovo drugo razdoblje od 1945. na dalje pozivamo ozbiljne povjesničare da temeljem izvornih dokumenata participiraju u rasvjetljavanju istine, a ne trakama na vijencima«, kazala je Jovičić. Na naše pitanje nije li Slavko Goldstein upravo to – »ozbiljan povjesničar« koji je u novoj knjizi »temeljem izvornih dokumenata participirao u rasvjetljavanju istine« – Jovičić je kazala kako knjigu još nije čitala, ali da je »važno usporediti i objaviti što više dokumenata«.



Izjednačavanje zločina


 »Jovičić nema nikakvog kredibiliteta da bude ravnateljica memorijala jednom od najvećih i najokrutnijih ustaških logora, a njezin je postupak novi primjer iskrivljavanja povijesti, izjednačavanja zločina fašizma i komunizma te nova sramota za Hrvatsku. On samo dokazuje kako je bila ispravna odluka da židovska i srpska zajednica te antifašisti, ne sudjeluju na državnoj komemoraciji. Fašisti su ovime dostigli novi vrhunac u laganju«, kaže Zuroff. Polaganje spomenutog vijenca, kao i sudjelovanje ministra kulture u državnoj komemoraciji, izjavom je jučer komentirala i Antifašistička liga, nazivajući cijeli događaj »uvredom uspomeni na žrtve«.