Pariz, Rim, London

Goldstein, Grubiša i Grdešić idu u diplomaciju

Dražen Ciglenečki

Ivo Goldstein bi zamjenio Mirka Galića u Parizu, Damir Grubiša u Rimu Tomislava Vidoševića, Ivan Grdešić u Londonu Ivicu Tomića



ZAGREB Sveučilišni profesori Ivo Goldstein, Damir Grubiša i Ivan Grdešić bit će novi veleposlanici Hrvatske u tri europske zemlje, potvrđeno nam je neslužbeno u Vladi.


Povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu Goldstein, sin premijerovog savjetnika Slavka Goldsteina, trebao bi u Parizu zamijeniti Mirka Galića, koji Hrvatsku predstavlja u Francuskoj od 2007. godine. Profesor s Fakulteta političkih znanosti Grubiša figurira kao kanadidat za veleposlanika u Rimu gdje se nešto više od šest godina nalazi Tomislav Vidošević, brat predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića. U London bi, pak, uskoro trebao otići još jedan profesor s FPZ-a, Ivan Grdešić, dok će se u Hrvatsku, nakon odrađene tri godine mandata, vratiti Ivica Tomić.


Od trojice veleposlaničkih kandidata, samo Goldstein nema diplomatskog iskustva. Zbog toga izvori u Vladi jedino njegovo potencijalno imenovanje smatraju političkim, dok Grubišu i Grdešića tretiraju kao profesionalne diplomate. Naime, Grubiša je početkom 1990-ih godina radio u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a još je bogatije njegovo diplomatsko iskustvo iz vremena bivše države kada je, među ostalim, bio direktor Kulturno-informativnog centra SFRJ u New Yorku te šef kabineta Saveznog sekretara za vanjske poslove. Grdešić je, pak, dužnost veleposlanika obavljao relativno nedavno, i to u Washingtonu kamo ga je poslala Vlada Ivice Račana.




Pitanje je, međutim, kako će u javnosti i političkoj oporbi biti percipirano imenovanje Grubiše i Grdešića s obzirom na to da su obojica, kao nestranačke osobe, članovi SDP-ovog savjeta za međunarodne odnose. Upravo zbog te bliskosti sa socijaldemokratima prije nekoliko ih je mjeseci prozvao tadašnji HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kojeg su Grdešić i Grubiša kritizirali zbog veleposlaničkih imenovanja.


Podsjetimo, u to je vrijeme izbio sukob na relaciji Vlada – Ured predsjednika jer je predsjednik Ivo Josipović odbio potvrditi listu kandidata za 15-ak veleposlaničkih mjesta koju je sastavilo Ministarstvo vanjskih poslova. Jandroković je tada poručio dvojici spomenutih profesora da nisu neovisni stručnjaci kakvima se predstavljaju u javnosti, nego »SDP-ovi kadrovi«.


Zbog toga spora iz ljeta prošle godine još je upražnjeno i mjesto veleposlanika u SAD-u. No, očekuje se da će predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Joško Paro vrlo skoro, kao ambasador, otputovati u Washington.


U zadnjih desetak dana opozvani su i hrvatski veleposlanici u Izraelu, Rusiji, Slovačkoj te pri Europskoj uniji. Pritom je jedino veleposlaničko mjesto pri EU odmah i popunjeno jer je ovoga tjedna u Bruxelles, kao novi stalni predstavnik Hrvatske, otputovao bivši glavni pregovarač s Unijom Vladimir Drobnjak.