Četvrt stoljeća nakon rata

Godišnje stiže 11 tisuća zahtjeva branitelja za stanovima. Evo koliko ih se dosad “skućilo”

Jagoda Marić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Osim hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u program su uključeni i pripadnici HVO-a iz BiH. Dodijeljeno je 12.707 stanova dok su ostali zbrinuti dodjelom kredita, financijskih potpora, građevnog materijala...



ZAGREB  Na listi za stambeno zbrinjavanje branitelja i obitelji poginulih i nestalih branitelja svake je godine oko 11 tisuća zahtjeva, otkriva Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Nacrtu Prijedloga programa provedbe strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj za 2020. godinu.


U tom dokumentu objavljenom na e-savjetovanju navodi se i to da dinamika rješavanja ovisi o proračunskim sredstvima, slobodnim stambenim jedinicama i vremenu potrebnom za osiguranje građevinskog zemljišta i izgradnju stambenih jedinica.


Ministarstvo hrvatskih branitelja zbrinjavanje provodi kroz dodjelu stambenih kredita, financijsku potporu za kupnju prve nekretnine na tržištu, ali i dodjelom i otkupom stanova i kuća. Podatak da svake godine na Listi za stambeno zbrinjavanje ima oko 11 tisuća zahtjeva sugerira da novi zahtjevi pristižu jednakom dinamikom kakvom se rješavaju i postojeći.




S obzirom na to da se četvrt stoljeća nakon rata, unatoč 50 do sto milijuna kuna koliko se godišnje odobrava za tu svrhu, Lista stalno drži na 11 tisuća zahtjeva zanimalo nas je koliko je branitelja dosad zbrinuto, a posebice ima li među onima koji čekaju stambeno zbrinjavanje i 100-postotnih vojnih invalida i obitelji poginulih i nestalih branitelja, koji bi trebali imati prioritet.


Prema odgovorima koje smo dobili od dvije državne institucije može se zaključiti da je dosad stambeno zbrinuto 27.445 hrvatskih branitelja ili obitelji poginulih i nestalih branitelja, u što su uključeni i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz BiH ili obitelji poginulih ili nestalih pripadnika HVO-a. Od toga je ukupno dodijeljeno 12.707 stanova dok su ostali zbrinuti po ostalim modelima, dodjelom kredita, financijske potpore, građevinskog materijala..



Stambeno zbrinuto:– 27.445 branitelja ili njihovih obiteljiDodijeljeno:– 12.707 stanovaMinistarstvo branitelja:– 6.910 dodjelom stana,– 10.117 dodjelom stambenog kredita– 686 dodjelom financijske potporeUred za obnovu i stambeno zbrinjavanje:– 5.797 darovanih stanova– 4.057 darovanje građevnog materijala– 478 stanova na korištenju s pravom darovanja


Vojni invalidi


Ministarstvo branitelja dosad je na različite načine stambeno zbrinulo ukupno 17.113 branitelja ili njihovih obitelji. Najviše, 10.117 zbrinuto je dodjelom stambenih kredita uz subvencioniranje kamata, u 6.910 slučajeva radi se o dodjeli stana, a najmanje je bilo zahtjeva koji su riješeni odobravanjem financijske potpore – 686. Na naše pitanje ima li na Listi još uvijek stopostotnih ratnih vojnih invalida, Ministarstvo branitelja odgovara da je dosad zbrinulo 496 vojnih invalida prve skupine i tvrde da na važećoj Listi prvenstva za stambeno zbrinjavanje za tekuću godinu nema neriješenih zahtjeva vojnih invalida I. skupine.


– Ministarstvo hrvatskih branitelja ukupno je zbrinulo 2.560 članova obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja, dok ih je na Listi prvenstva još 45, odgovaraju iz Ministarstva branitelja na naša pitanja o obiteljima poginulih i nestalih branitelja.


No, nije to Ministarstvo jedino koje stambeno zbrinjava branitelje, čini to i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Iako ima nekoliko programa za stambeno zbrinjavanje, nijedan od njih se ne odnosi na hrvatske branitelje, nego, pojašnjavaju iz tog ureda, kroz program stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima hrvatski branitelji i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, te članovi obitelji poginulih mogu ostvariti određene pogodnosti. Branitelji i pripadnici HVO-a u tim programima mogu ostvariti dodatne bodove, a uvjet je da žive ili se žele naseliti na potpomognutim područjima.


Uz to i branitelji i pripadnici HVO-a koji koriste državne stanove, kojima upravlja Ured, mogu ostvariti pravo na darovanje stanova u kojima žive.


Obitelji poginulih


– S obzirom na navedeno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je na opisan način braniteljima darovao 5.797 stambenih jedinica u državnom vlasništvu i to 4.331 hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih ili nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te 1.466 pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te članovima obitelji smrtno stradalog i umrlog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, državljanina Republike Hrvatske, odgovaraju iz tog ureda.


Dodaju i da je u ovom trenutku 478 obitelji poginulih ili nestalih branitelja ili pripadnika HVO-a zbrinuto u stanovima u državnom vlasništvu s mogućnošću da im oni budu darovani.


Uz to Ured provodi stambeno zbrinjavanje darovanjem građevnog materijala za obnovu ili izgradnju obiteljske kuće i prema njihovoj procjeni, 27 posto stambeno zbrinutih obitelji s lista prvenstva gradova i općina po modelu darovanja građevnog materijala za obnovu ili izgradnju kuća, odnose se na pripadnike hrvatskih branitelja ili HVO-a, te članove njihovih obitelji.


– Od ukupno 15.027 stambeno zbrinutih obitelji po modelu darovanja građevnog materijala za obnovu ili izgradnju obiteljske kuće, sukladno navedenoj procjeni njih se 4.057 odnosi na pripadnike hrvatskih branitelja i članova obitelji smrtno stradalih ili nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te pripadnike HVO-a ili članova obitelji smrtno stradalih i umrlih pripadnika HVO-a, otkrivaju iz Ureda.


Tako je Ured, napominju u svome odgovoru, darovanjem stambenih jedinica ili davanjem građevinskog materijala na potpomognutim područjima stambeno zbrinuo ukupno 10.332 hrvatska branitelja ili pripadnika HVO-a ili članove njihovih obitelji.