Okršaj

Godina sukoba: Ovo su najveći prijepori Pantovčaka i Banskih dvora

Jasmin Klarić

arhiva NL

arhiva NL

U Opatiji nije bio prvi sukob Pantovčaka i Banskih dvora u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića



 Žestoka kritika koju je na račun rezultata rada Vlade izrekla predsjednica Republike u Opatiji nije prvi sukob Pantovčaka i Banskih dvora u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića. Štoviše, u tek nešto više od godinu dana kohabitacije, mogla bi se od svih njihovih razmimoilaženja – i to samo onih koji su se prelili u javnost – napisati i solidna knjižica. Ovdje ćemo podsjetiti samo na neke od najkrupnijih prijepora.


POVJERENSTVO ZA AGROKOR


Za razliku od službenog stava HDZ-a i načina na koji ta stranka kormilari radom Povjerenstva, predsjednica ne smatra da ono treba prestati raditi kad u slučaju Agrokor krene sudski postupak.


PUT U RUSIJU


U službenom posjetu Moskvi i Sočiju i na sastanak s ruskim vodstvom predvođenim Vladimirom Putinom Vlada nije poslala ministricu vanjskih i europskih poslova.


TRI MORA




Krunsku vanjskopolitičku inicijativu predsjednice Republike Plenković nikad nije javno kritizirao. Ali, ju je uglavnom i – ignorirao.


POŽAR U SPLITU


Nekoliko sati nakon što je Plenković za reakciju sustava na požar u Splitu ustanovio da je bila odlična i pravovremena, predsjednica je izjavila kako je vojska mogla ranije izići na teren. Ministar obrane Damir Krstičević je zbog te izjave podnio ostavku, no povukao ju je nakon višednevnog premijerovog nagovaranja.


BROJ NEZAPOSLENIH


Ovog ljeta je premijer Plenković nekoliko puta istaknuo smanjenje broja nezaposlenih, no početkom rujna je predsjednica te podatke nazvala pogrešnima i rezultatom iseljavanja.


MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE


Za osnivanje takvog ministarstva predsjednica se založila na Okruglom stolu o demografskoj propasti, na što je Plenković odbrusio: »Hajde, budimo realni«. I dodao da se demografijom bavi ministrica Murganić.


OVRŠNI ZAKON


Grabar-Kitarović je u pismu Vladi inzistirala na hitnoj izmjeni Ovršnog zakona. No, amandmani koji su trebali njene prijedloge uvrstiti u zakonske izmjene nisu prošli u Saboru.


KONZULTACIJE


Nakon izbacivanja Mosta iz Vlade, predsjednica je sazvala konzultacije sa strankama kako bi vidjela postoji li još saborska većina. Premijer, koji je u to vrijeme pokušavao prikupiti novu većinu, nije bio ni najmanje sretan s tim manevrom Pantovčaka.


PUT U SAD


Vlada je za put predsjednice u SAD prošle zime doznala neposredno pred njen polazak. Depeša o tome s kim se u SAD-u sastajala, koju je sastavilo veleposlanstvo u Washingtonu, iscurila je u medije, a Plenković je oko tog curenja najavio pokretanje istrage. Nije poznato da je ta istraga zaključena.