Serija HRT-a

“Godina Oluje” bez Gotovine: Autori dokumentarca unatoč žarkoj želji nisu dobili generala

Siniša Pavić

Među sedamdesetak Barichevih sugovornika nema generala Gotovine. I u ovome slučaju ostao je ustrajan u odluci da Oluju ostavi u prošlosti, a njegov izostanak Barich će nadoknaditi bogatom arhivom, poručuju s HRT-a o seriji »Godina Oluje« 



ZAGREB   S Hrvatske radiotelevizije i službeno je priopćeno kako će HRT u povodu 20. obljetnice Oluje od 4. do 7. kolovoza prikazati dokumentarnu seriju »Godina Oluje«. Serija će, kako se priopćuje, u četiri nastavka dati cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskom, političkom i vojnom planu. Ističe se i kako su u seriji upotrijebljene dosad nepokazane arhivske snimke, kako se razgovaralo sa sedamdeset sugovornika, sa sudionicima s hrvatske, američke, bosanskohercegovačke i srpske strane, te kako se koristio bogat arhiv HRT-a. 


Grozničavi rad


No, premda je čelnim ljudima HRT-a bila žarka želja da za sugovornika eksluzivno imaju i generala Antu Gotovinu i premda je i zbog toga za redatelja angažiran Jacka Barich, producent i redatelj hrvatskih korjena te autora dokumentarca »U potraz za Olujom«, taj im naum nije uspio. Priznaje se to i u HRT-ovoj objavi u kojoj stoji: »Među sedamdesetak Barichevih sugovornika nema generala Gotovine. I u ovome slučaju ostao je ustrajan u odluci da Oluju ostavi u prošlosti, a njegov izostanak Barich će nadoknaditi bogatom arhivom.«


Ne mora, dakako, (ne)sudjelovanje Gotovine automatski značiti neuspjeh filma koji se na zahtjevnu temu grozničavo radi unatrag niti tri mjeseca. Na HRT-u ne sumnjaju kako imaju prvoklasnu dokumentarnu seriju, iza koje, kako se ističe, po prvi put ne stoji Dokumentarni program, nego Informativni medijski servis HRT-a. Na seriji je radilo četrdesetak HRT-ovih novinara, urednika, snimatelja i montažera.


Premalo vremena 




– Nadam se da će ljudi gledati film iz perspektive koja će im omogućiti da zaista razumiju što je Oluja značila. Za mene Oluja nije počela 4. kolovoza 1995., nego oko 1. prosinca 1994. Željeli smo prikazati što su hrvatski vojnici morali napraviti na obroncima Dinare, u Bosanskom Grahovu i sve ostale događaje koji su prethodili Oluji, željeli smo prikazati politiku i diplomaciju koja je vodila Oluji, posebno ulogu i doprinos predsjednika dr. Franje Tuđmana te odlučivanje o tome hoće li SAD dati svoju podršku toj akciji. Željeli smo ispričati i što se događalo poslije Oluje, zašto je došlo do akcija Maestral i Južni Potez, ali i kako je donesena odluka da se istočna Slavonija ne oslobađa vojnim putom, nego pregovorima. Sve je to dio priče o Oluji – pojašnjava redatelj Barich.


Službeno priopćenje ipak ne nudi odgovore na sva pitanja, pogotovo ne na niz neslužbenih informacija koje su za rada na filmu stizale s Prisavlja. Primjerice, navodno se kasni(lo) s proizvodnjom taman toliko da se razmišljalo o tome da se epizode umjesto dan za danom emitiraju tjedan za tjedan. S druge pak strane sama će serija odgonetnuti koliko su u pravu bili oni koji su od starta mišljenja da je za kvalitetnu izradu projekta ovih gabarita, vremena jednostavno bilo premalo. A koliko će sve to koštati!? O tome, za sada, nema baš nikakvih informacija.