Sporazum o migracijama

Globalni kompakt nije problem: Plenković u Marakeš šalje ‘ministra policije’ Božinovića

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Vlada je zaključila da joj 'marakeški dokument' ne predstavlja problem jer se ne radi o međunarodnom ugovoru, nego o neobvezujućem katalogu mjera, rekao je Plenković, naglasivši da svaka država zadržava suvereno pravo da oblikuje svoju migracijsku politiku.



ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljat će Hrvatsku na konferenciji u Marakešu na kojoj će u prosincu biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama – tzv. marakeška deklaracija, rekao je u petak premijer Andrej Plenković i naglasio da taj dokument “ne predstavlja problem”.


“Mi smo odlučili da Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unutarnjih poslova. Imamo svoje odgovornosti, imamo svoje zadaće i vjerujemo da je to dobra i odgovorna poruka i za hrvatsku javnost i za sve naše partnere”, rekao je Plenković tijekom uvodnog izlaganja na sjednici.


Istaknuo je da je Globalni kompakt rezultat želje međunarodne zajednice da pronađe globalno rješenje prije svega za zakonite migracije.




Vlada je zaključila da joj ‘marakeški dokument’ ne predstavlja problem jer se ne radi o međunarodnom ugovoru, nego o neobvezujućem katalogu mjera, rekao je Plenković, naglasivši da svaka država zadržava suvereno pravo da oblikuje svoju migracijsku politiku.


Dodao je da je sadržaj dokumenta ionako ugrađen temelje u hrvatske migracijske politike, među kojima je sprječavanje nezakonitih migracija.


Tzv. Marakeška deklaracija o zakonitim migracijama izazvala je proteklih dana prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga, i ministarstva vanjskih i europskih poslova koji nije vidio ništa sporno u tom dokumentu.


Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u nastavku sjednice predstavit će izvješće o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.


Premijer je ranije najavio da će to demistificirati sve njegove odredbe, smisao, svrhu, cilj, način izrade i istaknuti činjenicu da nije pravno obvezujući, da se ne potpisuje i ne podliježe ratifikaciji ni vlade niti Sabora.