Obilježavanje Dana sjećanja na holokaust i sprečavavanja zločina protiv čovječnosti

Glavašević poslao poruku braniteljima: Već je vrijeme da taj prosvjed prestane

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ja zaista ne mislim da itko osjeća mržnju, mada me vođa prosvjeda Đuro Glogoški nazivao izdajnikom i slično. No, ja to odbijam prihvatiti kao nešto što on doista misli. Ovo je situacija koje ćemo se vjerojatno nerado sjećati, ali sve to ipak nije prepreka da surađujemo i imamo normalne i kvalitetne odnose u budućnosti – rekao je pomoćnik ministra branitelja



U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprečavavanja zločina protiv čovječnosti pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, koji je ujedno i nositelj inicijative »Ja ne mrzim« i primorsko-goranski podžupan i čelnik HNS-a PGŽ Marko Boras-Mandić održali su na Trsatskoj gradini konferenciju za novinare s koje su govoru mržnje poručili – glasno ne.


Bila je to prilika i da Glavašević na stoti dan prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj i njima pošalje poruku:


– Nadam se da ćemo napokon sjesti i sve se dogovoriti. Od prvog dana sva vrata su im otvorena, vrata Sabora, Vlade, ureda predsjednika. Koliko znam, taj je prosvjed još uvijek neprijavljen, policija svo vrijeme nije nikoga rastjerivala, ali sanitarni uvjeti su zaista loši i doista su ispunjeni svi uvjeti da taj prosvjed već prestane. Vlada je učinila što je mogla, pokazala više nego dobru volju, povukla dva zakona i ja branitelje pozivam da odustanu od daljnjih prosvjeda – rekao je Bojan Glavašević.




S obzirom da je s presice poslana poruka protiv govora mržnje, novinari su Glavaševića pitali smatra li da i među btaniteljima ima onih koji mrze.


– Ja zaista ne mislim da itko osjeća mržnju, mada me vođa prosvjeda Đuro Glogoški nazivao izdajnikom i slično. No, ja to odbijam prihvatiti kao nešto što on doista misli. Ovo je situacija koje ćemo se vjerojatno nerado sjećati, ali sve to ipak nije prepreka da surađujemo i imamo normalne i kvalitetne odnose u budućnosti – rekao je pomoćnik ministra branitelja.


Na pitanje kako podnosi kritike onih koji misle da, zalažući se za društvo otvorenosti i tolerancije, odriče čak i žrtve svoga oca, Glavašević je rekao:


– Dobro… Neka misle što hoće. Ja znam u što vjerujem i koje su moje vrijednosti.


Marko Boras Mandić i Bojan Glavašević istaknuli su da je govor mržnje nažalost i danas prisutan u Hrvatskoj, 70 godina od rata i holokausta. »Holokaust nije nastao preko noći, prethodili su mu mjeseci i godine govora mržnje u javnosti. Ta opasnost uvijek postoji i tinja, i zato svi stalno moramo biti budni. A uloga medija pritom je presudno važna. Ako mediji maknu takav diskurs iz etera i iz svoje tinte, to je važno«, poručili su zajednički.


Što je najgore, upozorili su, govor mržnje najčešće je alat u rukama zlonamjernih koji ga koriste kao sredstvo manipulacije ili mobilizacije birača ili društvenih skupina.


– To je civilizacijska manipulacija o kojoj stalno moramo govoriti. U tom smislu, tišina ubija – rekao je Boras Mandić.


Glavašević kao pozitivan primjer ističe primjer biskupa Uzinića, ali i brzu osudu riječi Božidara Alića u izbornoj noći. No, na takve istupe treba institucionalno reagirati, stoga on očekuje da se ogradi i nova predsjednica Republike, rekao je.


Inicijativa »Ja ne mrzim« trenutno je kao udruga u postupku registracije kod Ministarstva uprave, a kako se ističe, mogla bi okupiti niz uglednih i poznatih javnih imena iz cijele Hrvatske.