Provokacija bez političke poruke

Glavaš: Vino s etiketom na Hitlera se legalno prodaje u EU, pa ga je legalno i piti, a i ljeto je, da me se mediji sjete

Dražen Ciglenečki

Darovali su mi karton tog vina. Nemam ja političkih simpatija niti za Pavelića niti za Hitlera, ni govora, uvjeravao nas je jučer Glavaš



ZAGREB  Branimir Glavaš ponovno skandalizira hrvatsku javnost. Ovaj put je prašinu podigao objavom na  Facebooku fotografije s bocama vina s etiketom na kojoj je slika Adolfa Hitlera. Podsjetimo, prije dvadesetak dana na Facebooku je osvanula Glavaševa fotografija iz jednog kafića u Širokom Brijegu sa slikom Ante Pavelića u pozadini. On, međutim, tvrdi da ne šalje na ovaj način nikakve političke poruke.



Prije devet godina nosio petokraku


U travnju 2006. godine, Glavaš je u jedan osječki kafić došao s kapom sa zvijezdom petokrakom. Objasnio je da je on, premda nikad nije bio član SK ni Socijalističkog saveza, »dijete iz radničke obitelji i oduvijek socijaldemokrat u duši«. »Zašto bi nekome smetala zvijezda petokraka, meni ju je čast nositi«, rekao je Glavaš novinarima prije devet godina.





– U taj sam kafić, na putu za Mostar, slučajno svratio i tamo su me slikali s gazdom. Uopće nisam obraćao pažnju na Pavelića. Što se Hitlera tiče, darovali su mi karton tog vina koje se legalno prodaje u Italiji, dakle u Europskoj uniji. Pa kad ga legalno prodaju, onda se to vino može i legalno piti. Vino je dobro, a etiketa mi je nevažna. Nemam ja političkih simpatija niti za Pavelića niti za Hitlera, ni govora, uvjeravao nas je jučer Glavaš. On je, kaže, mislio da će se javnost fokusirati na pudlicu koju na fotografiji drži u rukama, a ne na »Hitlerovo vino«.


– To je estrada, nikad se ne zna za što će se ljudi zakačiti. K tome je i ljeto, pa se valjda u nedostatku vijesti mediji sjete i mene. No, ponavljam, politike tu nema, nisam sljedbenik ni Pavelića ni Hitlera, naglašava Glavaš.


A kad je o politici riječ, neformalni lider HDSSB-a ističe da je i dalje na snazi odluka stranačkog vodstva o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore. S tim da su nakon izbora sve opcije otvorene.


– Spremni smo participirati u budućoj vladi, a ideologija nam je pritom u drugom planu. Zanimaju nas isključivo programi i projekti. Za suradnju s HDSSB-om naši će eventualni koalicijski partneri morati osigurati nekoliko milijardi kuna godišnje za projekte u Slavoniji. Naravno, svjesni smo mi ograničenja državnog proračuna i zato tražimo da se ovaj novac namakne iz europskih fondova, da dobar dio tih sredstava namijenjenih Hrvatskoj bude za Slavoniju, zaključuje Glavaš.