Dobrodošlica na Trgu slobode u Osijeku

Glavaš: Nikada do ovog rata pobjednici nisu sudili svojoj pobjedničkoj vojsci; šator treba podići i pred DORH-om!

Boris Pavelić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ako vlast ne želi služiti hrvatskom narodu i poštovati žrtvu hrvatskih branitelja, neka ode s vlasti, i prepusti je onima koji to hoće i znaju, poručuje Glavaš, dodajući kako je spreman za borbu



Ajde, Branimire, skupi prijatelje, neka počne narodno veselje, pjevao je u Osijeku Mate Bulić na dočeku osuđenika za ratne zločine, koji je s pozornice pozvao na podizanje novog prosvjedničkog šatora pred državnim odvjetništvom u Zagrebu.


– Ne progonu hrvatskih branitelja! Nikada do ovog rata pobjednici nisu sudili svojoj pobjedničkoj vojsci!, u euforičnom je govoru ustvrdio Glavaš, rekavši kako pred državnim odvjetništvom treba podići novi šator u znak prosvjeda protiv kaznenog progona ratnog zamjenika specijalne policije Željka Sačića, osumnjičenog da je zataškavao zločin u Gruborima.



Glavaš tvrdi kako su »temelji Hrvatske ugroženi negativnim odnosom vlasti prema svetinjama Domovinskog rata«.




Savjest Hrvatske su branitelji, bore se za dostojanstvo, poštovanje i čistoću Domovinskog rata, i zato podržavam prosvjednike u Savskoj 66, poručio je u govoru povišenog glasa i neskriveno predizbornih namjera.


»Ako vlast ne želi služiti hrvatskom narodu i poštovati žrtvu hrvatskih branitelja, neka ode s vlasti, i prepusti je onima koji to hoće i znaju«, poručuje Glavaš, dodajući kako je »spreman za borbu«:


»Pobjeda u Osijeku čista je kao suza, kao i Bljesku, kao i u Oluji. Nemamo se čega stidjeti«.



»Ova vlast ne štiti hrvatske interese, nego služi stranim silama, Bruxellesu i Washingtonu, a mi ne želimo one koji ni prst nisu žrtvovali za Hrvatsku«.


Zemlja je, kaže, podijeljena kao nikad od Drugog svjetskog rata, a podjele dolaze i s ljevice i s desnice.


 »Ne podržavam ni jedne ni druge, nego u sve njih upirem prstom, jer nisu znali izgraditi Hrvatsku po mjeri svih hrvatskih ljudi«.


Zato, kaže, on i njegovi suradnici trebaju »nastaviti ondje gdje su stali«, jer »još nismo ispunili ono što smo 1990. obećali, Hrvatsku za sve hrvatske ljude i staleže«.


Zatražio je i izjednačavanje statusa vojnika HVO-a s pripadnicima HV-a.


»Hrvati iz BiH u velikom su broju branili Hrvatsku i povijesne hrvatske državne prostore, ne dovodeći u pitanje suverenost susjedne BiH. Tražimo da pripadnici HVO-a imaju jednak status s hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj«, kazao je Glavaš, ne zaboravljajući još jednu kategoriju glasača:


»Mladi, koji su rođeni u vrijeme rata, a danas imaju 25 godina, moraju znati koliku su žrtvu branitelji podnijeli, i da je njihova obaveza da za buduće generacije sačuvaju hrvatsku državu«, kazao je Glavaš.


Na osječkome Trgu slobode u središtu grada dočekalo ga je, prema procjeni izvjestitelja, oko tisuću i pol sljedbenika, koji su pjevali i vili hrvatske i slavonske zastave.


Dio njih dovezen je autobusima. Na pozornici je bio veliki video zid s projekcijama Glavaša iz dana političke moći, ponajviše s Franjom Tuđmanom, ali i s Franjom Kuharićem. Njegov dolazak na pozornicu scenski je očito pomno pripremljen: popeo se u trenu kad je Miroslav Škoro počeo pjevati »Sude mi«, a u publici su upaljene bengalke. Desetak mladića na jednome je balkonu u tom času istaklo transparent »Osijek – nepokoreni grad«, a upaljene bengalke držali su u desnicama ispruženim visoko u zrak.