Sastanak u Vladi

Gianni Rossanda ne krivi sebe što radnicima ne može isplatiti plaću. Ministar: Danas nije dan odluke za Uljanik

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ne krivim previše sebe, da se moglo bolje, moglo se, rekao je Rossanda



RIJEKA Počeo je sastanak Uprave Uljanik grupe s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima. Prije početka sastanka, predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je da se ne osjeća krivim za probleme svojih brodogradilišta, koja ne mogu isplatiti plaće za 4.400 radnika u Rijeci i Puli.


Krivite li sebe za probleme u Uljaniku?


– Ne krivim previše sebe, da se moglo bolje, moglo se. Uvijek se može bolje. Međutim, neki dan sam dao primjer: to je kao da vozite formulu 1, dođete u boks, drugi tankaju tri sekunde, a vi čekate svaki put 24 sekunde da vam netko natanka.




Vi sad tražite 100 milijuna eura od države! Dobili ste 100 milijuna u veljači, gospodin Končar vam je pomogao i vi bi i dalje da vodite tu tvrtku i da vam netko da taj novac?


– Ne, apsolutno!


Jeste li spremni odstupiti ako se novac osigura Uljaniku?


– Ako netko misli da je to atraktivno radno mjesto u ovom trenutku – nije! Nije bilo gotovo nikad. Međutim, neozbiljno bi bilo i neodgovorno odstupiti, rekao je Rossanda i ušao u Vladu.



Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da danas nije dan odluke za Uljanik, a kako se zajedničkim snagama u sljedećih nekoliko dana treba donijeti rješenje.


Na pitanje novinara je li danas »dan D« za Uljanik, Horvat je odgovorio niječno, kazavši da se razgovara i da će se još razgovarati.


»S obzirom na to koliko problem brodogradnje traje i nastaje u Hrvatskoj siguran sam da se jednostavnim mehanizmom u jednom danu on neće niti moći riješiti«, kazao je Horvat novinarima prilikom dolaska u zgradu Vlade na sastanak s upravom Uljanika.


Upitan koliko Uljanik može ovako izdržati a da ne ode u stečaj, odgovorio je da je prema hrvatskom zakonodavstvu to tri mjeseca.


Na pitanje smatra li da je moguće da izdrži tri mjeseca, Horvat je kazao da nije te da se zato i traži rješenje.


Upitan koji bi to bio model za pomoć Uljanik Grupi, s obzirom da je već ranije utvrđeno da u tome ne mogu sudjelovati CERP i HBOR, ministar je rekao da on o CERP-u nije niti razmišljao, s obzirom da je to ministar državne imovine Goran Marić rezolutno otklonio.