Naporna pečalba

Generalna konzulica Spomenka Cek zaradila milijun, a ne radi svoj posao

Denis Romac

Spomenka Cek / arhiva NL

Spomenka Cek / arhiva NL

U službeničkoj predstavki koju je Novi list dobio na uvid navodi se kako tijekom dvogodišnjeg boravka u New Yorku Spomenka Cek nije riješila nijedan konzularni predmet, niti je napisala ijednu gospodarsku bilješku iz jednog od glavnih financijskih središta svijeta



 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) primilo je jučer službeničku predstavku podnesenu radi višekratnih kršenja zakona i propisa od strane generalne konzulice Spomenke Cek tijekom njezinog dvogodišnjeg mandata u hrvatskom konzulatu u New Yorku. U službeničkoj predstavki, koju je Novi list dobio na uvid – i koja ponovno svjedoči o nevjerojatnoj lakoći rasipanja novca hrvatskih poreznih obveznika – navodi se, uz ostalo, kako tijekom svog dvogodišnjeg boravka u New Yorku Spomenka Cek nije riješila nijedan konzularni predmet, niti je napisala ijednu gospodarsku bilješku iz jednog od glavnih financijskih središta svijeta.



S pitanjima o ovom slučaju i navodima iz službeničke predstavke o višekratnom i sustavnom kršenju zakona i propisa od strane generalne konzulice u New Yorku Spomenke Cek, jučer smo se obratili Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, saborskom Odboru za vanjsku politiku i Uredu predsjednice, ali na pitanja nismo dobili odgovore. Zanimalo nas je kako će institucije zadužene za hrvatsku diplomaciju postupiti u ovom slučaju, te koliko je veleposlanika i generalnih konzula proteklih godina boravilo u Hrvatskoj na deviznoj plaći, čekajući postupak razrješenja i jesu li svjesni visokih proračunskih troškova za njihove devizne plaće.


Naravno, pokušali smo kontaktirati i generalnu konzulicu Cek. Od nadležnih u MVEP-u smo zatražili pomoć da stupimo u kontakt s njom, a obratili smo joj se putem službene adrese konzulata u New Yorku, kao i putem službene elektronske pošte MVEP-a, ali bez uspjeha.





Mjesecima u Hrvatskoj


To pak znači da je generalna konzulica Cek redovito primala mjesečnu plaću u iznosu od oko 6.400 američkih dolara, što za dvogodišnje razdoblje iznosi oko 153.000 dolara, dakle, preko milijun kuna, a da zauzvrat, osim obilaska prijema i skupova, uopće nije radila na pružanju konzularne pomoći, niti je pisala gospodarske analize, a nije zabilježeno ni da je uspješno posredovala u bilo kakvom ozbiljnijem poslovnom ugovoru između neke hrvatske i američke tvrtke.


U predstavci koju je nadležnim institucijama podnio Davor Kristić, konzul gerant u generalnom konzulatu u New Yorku, navodi se i kako se generalna konzulica Cek nalazi u Hrvatskoj od početka studenoga 2016. godine, i to bez formalne odluke o razrješenju s dužnosti, tako da već četiri mjeseca prima deviznu plaću kao da je na mandatu u inozemstvu, a nakon što je iskoristila godišnji odmor, otvorila je bolovanje koje je zatvorila u siječnju 2017. godine. Ona je ranije podnijela zahtjev za povratkom u Hrvatsku te čeka formalni postupak za razrješenje koji trebaju provesti saborski Odbor za vanjsku politiku i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Na Zrinjevcu se može čuti da Spomenka Cek sada traži da bude imenovana veleposlanicom na području Europe, u jednoj od članica Europske unije, u blizini Zagreba, no dok se čeka provedba formalnog postupka njezinog razrješenja, generalna konzulica boravi u Hrvatskoj, nastavljajući primati deviznu plaću u iznosu višem od 44 tisuće kuna mjesečno, koji daleko premašuje plaću hrvatske predsjednice, premijera i drugih najviših dužnosnika.


Predstavka također skreće pozornost na činjenicu da generalna konzulica, koja se već četiri mjeseca nalazi u Hrvatskoj na deviznoj plaći, ni nakon 50 dana od odlaska iz SAD-a početkom studenoga 2016. nije dala nalog za notificiranje američkom State Departmentu o svom izbivanju s područja SAD-a, čime je prekršila članak 15. Bečke konvencije o konzularnim odnosima, s obzirom na to da takvu notifikaciju treba dati unaprijed. O svom izbivanju iz SAD-a, kako se navodi u predstavci, nije obavijestila ni hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu, što je bila obvezna učiniti sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih poslova. Nakon podnošenja službeničke prijave reagiralo je Glavno tajništvo MVEP-a, koje je pokrenulo odgovarajuće postupke notifikacije koje je propustila napraviti generalna konzulica Cek.


Prekršaj do prekršaja


U međuvremenu je utvrđeno, kako se precizira u predstavci, i da generalna konzulica Cek od State Departmenta nije zatražila odobrenje za preseljenje hrvatskog konzulata u novi prostor, a što je također bila zakonski obvezna učiniti. Također se navodi kako Spomenka Cek nabavu usluga preseljenja nije izvršila sukladno Pravilniku o javnoj nabavi u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH.


U predstavci se tvrdi i da je generalna konzulica Cek svjesno krivotvorila godišnje izvješće konzulata, jer je Ministarstvu vanjskih poslova lažno prikazivala da je obavljala konzularne poslove, premda u internom računalnom sustavu evidencije konzularnih predmeta jasno stoji da nije radila nijedan konzularni predmet. Time je, ocjenjuje se u predstavci, prekršen članak 55. Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, čiji prvi stavak jasno nalaže da su svi dužni obaviti stručne pripreme za obavljanje poslova na koje se raspoređuju, te da su neuspješno obavljane pripreme razlog za odgodu stupanja na rad u konzularni ured. Ta je ocjena potkrijepljena tvrdnjom da generalna konzulica, koja porezne obveznike stoji više od milijun kuna, »nije imala elementarno znanje« o konzularnim poslovima, niti ima dokaza o njezinom pružanju konzularne pomoći, njezinim gospodarskim izvješćima ili uspješnom posredovanju u sklapanju značajnih poslovnih ugovora. Jednako tako, s obzirom na to da u dvije godine mandata generalna konzulica Cek nije napisala nijednu gospodarsku bilješku iz jednog od financijskih centara svijeta, u predstavci se zaključuje da je time prekršen članak 16. Pravilnika o unutarnjem redu u kojemu stoji da je šef diplomatske misije, odnosno konzularnog ureda, dužan redovito izvješćivati nadležne u MVEP-u.


Milanović i Josipović


Inače, Spomenka Cek imenovana je na dužnost generalne konzulice u New Yorku na prijedlog tadašnje šefice diplomacije Vesne Pusić, uz potpis bivšeg premijera i predsjednika Zorana Milanovića i Ive Josipovića, a u medijima se špekuliralo kako se to dogodilo na inicijativu i lobiranje Mate Granića, premda je on to tada zanijekao. Spomenka Cek bila je Granićeva pomoćnica devedesetih u vrijeme kada je on bio ministar vanjskih poslova, a kasnije i veleposlanica pri Stalnoj misiji u Uredu UN-a u Ženevi i nacionalna koordinatorica Pakta o stabilnosti, sve dok je tadašnja vlada Ive Sanadera nije razriješila, i to navodno na izravan zahtjev Erharda Buseka, tadašnjeg posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti. Kako se u to vrijeme pisalo u hrvatskim medijima, Cek se usprotivila povezivanju Hrvatske s Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom, BiH, Bugarskom, Rumunjskom, Makedonijom, Turskom i Kosovom u jedinstveni energetski entitet Europske komisije nazvan »Regionalno energetsko tržište Jugoistoka Europe«, a zbog tog neposluha je i smijenjena.


Spomenka Cek svojedobno se spominjala i kao kandidatkinja za savjetnicu tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, a zanimljivo je da se u istom kontekstu spominjalo i ime Andreja Plenkovića, tada mladog diplomata i stručnjaka za europske integracije, no do njihovog imenovanja u Mesićev tim ipak nije došlo.


Prestižna dužnost


Potom se Cek 2014. godine pojavila u kombinacijama za prestižnu dužnost u New Yorku, na koju je naposljetku i imenovana. U cijeloj priči, međutim, ostalo je nejasno kako je Granić, dugogodišnji šef diplomacije u vrijeme Franje Tuđmana, koji je u međuvremenu postao i posebni savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović, uspio uvjeriti ministricu Pusić da je njegova dugogodišnja bliska suradnica prava osoba za prestižnu dužnost u New Yorku. Iako je Cek svojedobno bila pomoćnica ministra vanjskih poslova za gospodarstvo, ona prema našim informacijama nikad nije radila na konzularnim poslovima, niti je položila konzularni ispit koji su polagali konzularni službenici prije odlaska na mandat. Stoga uopće nisu jasni kriteriji po kojima je ona predložena i imenovana na tu dužnost, posebice s obzirom na to da prema najnovijim navodima iz predstavke nema podataka o njezinim gospodarskim bilješkama i aktivnostima, a još je nevjerojatnije da nitko od odgovornih nije reagirao, premda dvije godine od nje iz New Yorka, financijske prijestolnice svijeta, nisu stizala nikakva gospodarska izvješća niti podaci o njezinom posredovanju pri sklapanju značajnijih poslovnih ugovora.