Primopredaja dužnosti

General pukovnik Repinac novi zamjenik načelnika Glavnog stožera

Hina

»General Repinc je jedini hrvatski časnik koji je zapovijedao UN misijom, a osim sudjelovanjem u mirovnim misijama, izuzetno uspješno je zapovijedao i Hrvatskom kopnenom vojskom«, rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić u Glavnom stožeru u Zagrebu



ZAGREB Novi zamjenik zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH od danas je general pukovnik Dragutin Repinac, jedini hrvatski časnik koji je zapovijedao misijom Ujedinjenih naroda.


»General Repinc je jedini hrvatski časnik koji je zapovijedao UN misijom, a osim sudjelovanjem u mirovnim misijama, izuzetno uspješno je zapovijedao i Hrvatskom kopnenom vojskom«, rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić u Glavnom stožeru u Zagrebu gdje je danas održana primopredaja dužnosti između viceadmirala Ante Urlića i general pukovnika Dragutina Repinca.


Naglasio je kako je riječ o vrhunskom časniku školovanom u Hrvatskoj i inozemstvu kojeg sada očekuju nove i zahtjevne zadaće.General Lovrić je podsjetio i na bogatu vojnu karijeru svog dosadašnjeg zamjenika, viceadmirala Urlića, koji je u Oružanim snagama obnašao niz zapovjednih dužnosti, od zapovjednika obrane općine Makarska, 156. brigade HV-a, Vojno pomorskog sektora južni Jadran – Ploče, načelnika stožera Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice (HRM), zapovjednika HRM-a sve do zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH.

Urlić je pak istaknuo kako mu je bila iznimna čast obavljati dužnost zamjenika načelnika GS OS RH. Naglasio je da su za uspješnu vojnu karijeru svakom časniku bitna tri elementa: vizija, stručnost i usredotočenost na ljude te izrazio uvjerenje da će general pukovnik Repinc dostojno obavljati svoju novu dužnost.




Zahvalivši načelniku Glavnog stožera, ministru obrane i predsjedniku Republike na odabiru i postavljenju na dužnost zamjenika načelnika GS OS RH, Repinac je izrazio nadu da ću biti dostojan zamjenik viceadmiralu Urliću te da će zajednički nastaviti surađivati kako bi polučili dobre rezultate i uspjeh.


General pukovnik Dragutin Repinc rođen je 19. studenoga 1959. u Zagrebu. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske. Od 1991. do danas obnašao je niz zapovjednih dužnosti: od pomoćnika zapovjednika za obuku pričuvnog sastava, pomoćnika načelnika Sektora za organizacijsko-mobilizacijske i kadrovske poslove Zbornog područja Zagreb, savjetnika za operativno nastavno planiranje i nastavnika za izobrazbu stožernih časnika, zapovjednika Časničke škole Učilišta HKoV-a i načelnika Odjela za operativno planiranje Uprave za operativne poslove GS OS RH do načelnika stožera u Zapovjedništvu HKoV-a i načelnika Uprave za planiranje GS OS RH. Na dužnost zamjenika načelnika GS OS RH dolazi s dužnosti zapovjednika HKoV-a.


Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom kneza Branimira, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljom »Oluja«, a u više navrata je nagrađen i pohvaljen za svoj rad i doprinos razvoju Oružanih snaga RH.