Tko će u Vladu

General Krstičević ipak nije u najužem izboru: Buljević i Brzica kandidati za čelno mjesto MORH-a

Danko Radaljac

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Naši izvori navode kako je Buljević ipak glavni kandidat, jer je on prije svega  izbor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a drugi kandidat uz njega je Nikola Brzica, prvi diplomant West Pointa iz Hrvatske



ZAGREB    Najizgledniji kandidat za novog ministra obrane je trenutni savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost i bivši čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije Josip Buljević, a drugi kandidat uz njega je Nikola Brzica, prvi diplomant West Pointa iz Hrvatske, doznaje Novi list. 


Zanimljivo je da unatoč najavama još i prije izbora, umirovljeni general Damir Krstičević, ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade, nije u najužim kombinacijama za ministarsko mjesto. Kako se neslužbeno saznaje, Buljević je prije svega izbor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a niti Tomislavu Karamarku nije mrzak. Buljević je bio iznenađenje 2008. godine, kad je imenovan nasljednikom Tomislava Karamarka na mjestu ravnatelja SOA-e, jer do tada nije bio poznat javnosti.


Radio je u relativnoj medijskoj zavjetrini i dok je bio na čelu najveće obavještajne institucije, i čak ga nije smijenila niti koalicijska vlast kad je 2011. godine došla na vlast. Dapače, neslužbeno se spominjalo kako će nakon kraja mandata u SOA-i biti imenovan čelnikom Ureda za nacionalnu sigurnost. No, sve se zapetljalo skandalom oko navodnog prisluškivanja njegova mobitela. Na kraju se pokazalo kako je i njegov mobitel bio izlistan u policijskoj operaciji jer je tim mobitelom komunicirao sa zakonskim prijestupnikom nad kojim su bile provođene tajne mjere.




Buljević je to pojašnjavao činjenicom da kao ravnatelj SOA-e mora imati svoje izvore i u takvom miljeu. Rezultat svega je bilo njegovo micanje s pozicije »prvog špijuna« te je otišao u Los Angeles za konzula.


U Hrvatsku se vraća nakon predsjedničkih izbora, kad ga Kolinda Grabar-Kitarović postavlja za savjetnika za nacionalnu sigurnost. U vojnom sektoru nikad nije radio, a čitavu poslovnu karijeru prije diplomatskog posla proveo je u obavještajnim strukturama.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…