Obespravljeni radnici

“Gazda u dvorcu, radnici na crkavici”: Radnička fronta grafitima “napala” trgovine “Konzuma” i “Bose”

P. N.

Foto Radnička fronta

Foto Radnička fronta

"Odgovornost" za akciju javno je objavila Radnička fronta, navodeći da se njome htjelo još jednom upozoriti na "užasan položaj 100 000 radnica i radnika u trgovačkim lancima širom zemlje"



“Boso, radnici su gladni”; “Gazda je jamio, robijat će”; “Gazda u dvorcu, radnici na crkavici”; “Njima dvorci, radnicima minimalac” – neki su od grafita koji su noćas osvanuli na zidovima trgovina Konzuma i Bose. d.d. u Splitu i više slavonskih gradova.


“Odgovornost” za akciju javno je objavila Radnička fronta, navodeći da se njome htjelo još jednom upozoriti na “užasan položaj 100 000 radnica i radnika u trgovačkim lancima širom zemlje”.


– Radnice i radnici rade prekovremeno bez plaće, prisiljava ih se da kupuju robu u trgovinama u kojima rade ili im se isplaćuje dio plaće u bonovima, na radnim mjestima ih se brutalno maltretira i izrabljuje, rade u često nehumanim uvjetima (ne smiju na WC, moraju satima stajati bez pauze i sl.), a za samu pomisao sindikalnog organiziranja na radnim mjestima dobiva se otkaz.




Radnička fronta se stoga zalaže da se ovakva i slična velika kršenja ne samo zakonima propisanih radničkih prava, nego i kršenja osnovnog ljudskog dostojanstva, kažnjavaju na jedini priličan način – oduzimanjem imovine takvim izrabljivačima, napisala je Radnička fronta u priopćenju, dodajući da je vrijeme da se “potlačeni, osiromašeni i izrabljivani organiziraju i izbore za društvo u kojem će se štititi interesi radne većine a ne isključivo interesi šačice privatizacijskih tajkuna, koji žive u dvorcima i vilama dok drugi kopaju po smeću”.