Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
8. travnja 2020.
Ilegalna gradnja

Gazda HNK Rijeke u pravnim problemima: Evo što sve sadrži optužnica protiv Damira Miškovića

Foto arhiva NL, Roni Brmalj
Foto arhiva NL, Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2020. u 7:00 2020-01-29T07:00:00+01:00

Državno odvjetništvo u Zadru optužilo je Damira Miškovića (54), njegovog oca Šimu (81), tvrtku Teh-gradnja i dvojicu građevinara za bespravnu gradnju kuće, rive i privezišta na pomorskom dobru u Miškovićima na Pagu. Tužilaštvo za svu četvoricu optuženih traži jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora te rušenje bespravnih objekata, a za građevinsku tvrtku i globu od milijun kuna

Sud je potvrdio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru protiv vlasnika HNK-a Rijeke i riječkog poduzetnika Damira Miškovića (54), njegovog oca Šime Miškovića (81) i građevinske tvrtke Teh-gradnja iz Zagreba da su ilegalno zagradili pomorsko dobro izgradnjom obiteljske kuće s bazenom, privatnom rivom i privezištem za brodice u naselju Miškovići na Pagu.

Slučaj o kojem smo ranije pisali rezultirao je i pravomoćnom optužnicom da su između 14. ožujka 2014. i 14. veljače 2017. u naselju Miškovići s tvrtkom Teh-gradnja iz Zagreba ugovorili izgradnju obiteljske kuće na zemljišnoj čestici u Dinjiški, iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru - obalnom pojasu. Vlasnik HNK Rijeke, njegov otac i bauštelci završit će na sudu.

Kazneno djelo

Prema optužnici tereti ih se da su bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, paralelno s izgradnjom kuće izgradili i obalnu šetnicu te ogradni zid u dužini od 180 metara, široku tri metra, te na nju postavili rampu, dva mola u moru, betonski plato sa stepenicama, kameni nasip i sl.

Ujedno, tereti ih se da su također mimo građevinske dozvole izgradili i još dva betonska stubišta, prizemnu građevinu površine 100 četvornih metara te stubište s platoom, i to unatoč prethodnom rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim im je zabranjena opisana izgradnja.

Kao prvookrivljeni navodi se otac Šime Mišković, drugookrivljeni je Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba - Ilija Beara i Ilija Babić. Petookrivljeno je zagrebačko trgovačko društvo »Teh-gradnja« kao pravni subjekt građevinara.

Svu četvoricu, kao i »Teh gradnju« tereti se za kazneno djelo protiv okoliša. Protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne uvjetna kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da saniraju štetu - sruše bespravno izgrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje. Za »Teh gradnju« predlaže se i novčana kazna - u iznosu od milijun kuna.

4309240

U dosadašnjem tijeku postupka osumnjičenici nisu iznosili obranu, ali osnovana sumnja proizlazi iz inspekcijskih nadzora Ministarstva pomorstva i Ministarstva zaštite okoliša, te rješenja i zapisnika Lučke kapetanije Zadar i Uprave za inspekcijske poslove iz Zadra.

Opsežni radovi

Kako smo ranije izvijestili, Državno odvjetništvo je istaknulo da je sve radove plaćao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja samog stambenog objekta - za bruto 2.581.940 kuna. Dijelove toga objasnio je i zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić.

- Preostalo plaćanje očito se odnosi na opsežne građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, a slijedom čega je izveden zaključak da je djelovao u dogovoru sa svojim ocem koji je ugovorio izgradnju kuće, dok je također jasno da toliki opseg izgradnje mimo ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke – trećeokrivljenog Ilije Beare, zbog čega se isti također tereti za kazneno djelo protupravne gradnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.