Ministar uprave Arsen Bauk najavio Zakon o životnom partnerstvu

Gay parovi ugovor će potpisivati kao i svi drugi – kod matičara

Tihana Tomičić

Taj zakon omogućit će istospolnim osobama sklapanje životnog partnerstva te pravo na nasljeđivanje imovine i druga slična prava, ali ne i usvajanje djece, Homoseksualni partneri imat će praktički ista prava kao i bračni partneri, ali se njihova zajednica neće nazivati brakom



RIJEKA - Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u razgovoru za naš list da će Zakon o životnom partnerstvu biti u proceduri već tijekom rujna. Taj zakon omogućit će istospolnim osobama sklapanje životnog partnerstva te pravo na nasljeđivanje imovine i druga slična prava, ali ne i usvajanje djece, Homoseksualni partneri imat će praktički ista prava kao i bračni partneri, ali se njihova zajednica neće nazivati brakom.


No, ministar je potvrdio da će gay parovi svoju zajednicu registrirati kao i svi ostali bračni partneri – kod matičara, što će praktički otvoriti mogućnost da homoseksualni parovi najnormalnije organiziranju proslavu svoje zakonske registracije, odnosno – vjenčanja, samo što se ugovor o ozakonjenju njihove veze neće nazivati bračnim ugovorom, već ugovornom o životnom partnerstvu.


Taj dio intervjua donosimo u cijelosti:




Jeste li u proceduru uputili Zakon o životnom partnerstvu, koji će osobama istog spola omogućiti sklapanje ugovora o partnerstvu, nasljeđivanje imovine itd? 


– Uskoro ide, rekao sam u rujnu, bit će u rujnu. 


Koje su osnovne odrednice?– Osobe istoga spola moći će živjeti u zajednici, ali to se neće zvati brak i neće imati pravo na usvajanje djece. Opet ćete imati pobunu desničara.– Ne bih rekao, pa i neki istaknuti dužnosnici HDZ-a izjavili su isto što i mi, da podržavaju da istospolni parovi imaju pravo na materijalna prava, ali ne i na usvajanje djece. Dakle, da bi dvije osobe postigle ugovor o životnom partnerstvu, što će morati učiniti? Otići kod matičara?– Osim naziva brak i prava na usvajanje djece rekli smo da na ostalim razlikama nećemo inzistirati. Da bi dvije osobe sklopile životno partnerstvo morat će napraviti što i dvije osobe koje sklapaju brak.

Što će se desiti kad prvi istospolni par ode kod matičara?


– Mislite da neće znati odgovoriti na pitanja?