Slijedi obnova

Gasfin preuzima Dinu i kreće u zbrinjavanje opasnih kemikalija

Orjana Antešić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Zbrinjavanjem oko 600 tona preostalih opasnih kemikalija otklonit će se rizici za sigurnost i zdravlje građana. Nakon toga započet će se s predradnjama za obnovu i modernizaciju postrojenja za proizvodnju polimera, javljaju iz Gasfina



RIJEKA Iz grupe Gasfin potvrdili su da su uplatiti cjelokupan iznos od 23,6 milijuna kuna na prolazni depozitni račun Trgovačkog suda u Rijeci i očekuje se da bi do konca ovog mjeseca ili u prvim danima rujna kao novi vlasnici preuzeli u posjed oko milijun četvornih metara Dininog kompleksa u Omišlju. Ako je suditi prema onom što kažu iz Adria Polymersa, jedne od tri tvrtke koju je Gasfin osnovao u Hrvatskoj, jedan od prvih koraka koje planiraju poduzeti jest zbrinjavanje oko 600 tona preostalih opasnih kemikalija, što bi bila dobra vijest za sve žitelje otoka Krka i Kvarnera.


– Potvrđujemo da je tvrtka Adria Polymers, koja je dio Gasfin grupe, u cijelosti i u zadanom roku uplatila sredstva sukladno pravomoćnom sudskom rješenju o dosudi. U najkraćem mogućem roku očekuje se primopredaja zemljišta i industrijskih postrojenja od dosadašnjeg upravitelja. Nakon što se izvrši detaljna snimka zatečenog stanja, jedan od prvih koraka tvrtke Adria Polymers, kao punopravnog vlasnika, bit će zbrinjavanje zaostalih kemikalija, čime će se trajno otkloniti s tim povezani rizici za sigurnost i zdravlje građana. Nakon toga započet će se sa svim potrebnim predradnjama za obnovu i modernizaciju postrojenja za proizvodnju polimera – navodi se u priopćenju iz Gasfina.


Troškovi stečaja


O tome hoće li ova grupacija sa sjedištem u Luksemburgu i iza koje, prema onom što je poznato, stoji ime jednog od najbogatijih Slovenaca i tamošnjeg poznatog vinara Vladimira Puklavca, uistinu pokrenuti proizvodnju u zahrđalim postrojenjima, ostaje vidjeti, ali da će morati ukloniti opasne kemikalije njihova je zakonska obveza kao novog vlasnika tamošnjeg zemljišta i cijelog tog propalog industrijskog kompleksa.




Kao što je poznato, Gasfin se u priču oko omišaljske Dine, a time i LNG-a na Krku pojavio tako što je otkupio neotplaćena kreditna potraživanja koje je bivša Hypo banka imala prema Robertu Ježiću, čime su preuzeli i status glavnog razlučnog vjerovnika nad praktički svime što je tvorilo carstvo ovog palog tajkuna. Iskoristili su mogućnost koju nudi naš stečajni zakon i svoja su razlučna prava pretvorili i u formalno vlasništvo na način da su pred Trgovački sud u Rijeci izašli sa zahtjevom za prijebojem potraživanja, i to na ovršnoj dražbi koja je održana u lipnju ove godine. No, taj ih prijeboj nije oslobodio u potpunosti od plaćanja u kešu, u ovom slučaju to je ovih »odrezanih« 23,6 milijuna kuna za pokriće troškova stečajnog postupka.


Potraživanja »dinaša«


Stečajni postupak je u Dini, podsjetimo, trajao od srpnja 2015. godine do lipnja 2016., kada je obustavljen jer se utvrdilo da stečajna masa nije dovoljna za daljnje pokriće troškova. Pojednostavljeno rečeno, svi koji su nešto radili i fakturirali prema Dini u razdoblju dok je trajao stečajni postupak, mogu očekivati da će iz ovog novca ta njihova potraživanja biti namirena, počev od Općine Omišalj koja duži komunalnu naknadu, pa do bivših radnika. Kad je riječ o potraživanjima »dinaša«, valja još jednom spomenuti kako se pod troškove stečajnog postupka tretiraju tri zadnje plaće prije otvaranja stečaja, plus ona za trajanje mjesečnog otkaznog roka.


Koliko točno kome, znat će se nakon što se na Trgovačkom sudu u Rijeci održi ročište za razdiobu. Prema neslužbenim informacijama, to bi trebalo biti vrlo brzo, vjerojatno tijekom rujna, nakon čega bi se onda moglo krenuti i u samu operacionalizaciju, odnosno isplate na račune. Naravno, ukoliko ne bude bilo žalbi koje onda prolongiraju samu isplatu.