Ministar turizma

Gari Cappelli hvali se odličnim rezultatima: Više ne ‘ciljamo’ turizam samo na sezonu nego na cijelu godinu

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

»Danas u Istri je 99,2 posto popunjenost hotela s četiri i pet zvjezdica, dakle, praktički ono što je vrjednije to je bolje popunjeno. Nema straha, taj ritam treba održavati. Najave za rujan, listopad i studeni su dobre, zatim imamo Advent u Zagrebu pa ćemo godinu završiti s rastom između pet i sedam posto«, istaknuo je ministar Cappelli.



 Ministar turizma Gari Cappelli u nedjelju navečer, uoči finala ATP teniskog turnira u Umagu rekao je u izjavi za Hinu da je taj turnir nastavak sjajne hrvatske sportske priče i promocije Hrvatske koju su započeli Vatreni, a nastavljaju i vaterpolisti.


»Ovaj teniski turnir od iznimne je važnosti i puno znači ne samo za Umag i Istru, već i za hrvatsku promociju. Uskoro ćemo biti domaćini i polufinalu Davis cupa u Splitu. Dakle, nastavlja se naša sjajna sportska priča i utjecaj sporta na hrvatski turizam. Hrvatska ovih dana u svijetu predstavlja svoj sportsko-turistički imidž«, rekao je ministar Cappelli te dodao da se u to uvjerio proteklih dana prilikom boravka na Malti gdje je razgovarao o mogućim turističkim investicijama u Hrvatskoj.





»Bio sam tamo u hrvatskom dresu, svi su me zaustavljali i čestitali. Ljudi su očito prepoznali naš uspjeh, dres je prepoznatljiv i mi ćemo u tom smislu nastaviti koristiti sport i sportaše. Da smo bili u pravu i da smo bili na pravom putu dokazuje i sport kojeg smo snimili s našim sportskim ambasadorima još u travnju, dakle prije Svjetskog prvenstva u Rusiji te u smislu marketinga odradili odličan posao«, ustvrdio je Cappelli.


Govoreći o turističkoj sezoni ministar je naglasio kako su rezultati iznimno dobri.»U srpnju bilježimo iste rezultate kao i prošle godine, no imamo još osam dana do kraja mjeseca pa će rezultati narasti 4-5 posto. Dolazimo tako na one predviđene rezultate koje smo najavili nakon Berlinske burze gdje smo rekli da očekujemo povećanje između 5 do 7 posto na razini države cijele godine«, poručio je te naglasio da Hrvatska neće više ‘ciljati’ turizam samo na srpanj i kolovoz nego na cijelu godinu. »Danas u Istri je 99,2 posto popunjenost hotela s četiri i pet zvjezdica, dakle, praktički ono što je vrjednije to je bolje popunjeno. Nema straha, taj ritam treba održavati. Najave za rujan, listopad i studeni su dobre, zatim imamo Advent u Zagrebu pa ćemo godinu završiti s rastom između pet i sedam posto«, istaknuo je ministar Cappelli.Govoreći o problemu nedostatka radne snage, rekao je da javni i privatni sektor moraju dogovoriti školovanje i prekvalifikacije kadrova. Država će, dodao je, ići na rasterećenje kroz poreze, a hotelijeri i industrija moraju ići na povećanje.»To je najbolje rješenje. Poreznim rasterećenjem te povećanjem plaća zadržat ćemo mlade ljude«, zaključio je Gari Cappelli.