Reforma obrazovanja

GOOD pozvala ministricu Divjak na ostavku: “Ne trgujte budućnošću naše djece”

Hina

Potaknuta objavom dokumenata vezanih uz izbor Jasminke Buljan Culej na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine, GOOD Inicijativa je pozvala odgovorne da ne 'trguju budućnošću djece te da ne ignoriraju glas javnosti'.



GOOD Inicijativa pozvala je u srijedu ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da podnese ostavku, ocijenivši kako je od početka jasno da samostalno ne upravlja procesima unutar ministarstva za koje je zadužena, a premijera Andreja Plenkovića pozvala je da preuzme dio odgovornosti.


Potaknuta objavom dokumenata vezanih uz izbor Jasminke Buljan Culej na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine, GOOD Inicijativa je pozvala odgovorne da ne ‘trguju budućnošću djece te da ne ignoriraju glas javnosti’.


Odgovornim smatraju i Plenkovića koji je, kako kažu, srčano branio Vican, Buljan Culej i Barišića, kao i Divjak koja je pristala ‘na ono protiv čega je prosvjedovala’.»Od početka je bilo jasno da ministrica samostalno ne upravlja procesima unutar ministarstva za koje je zadužena. Pozivamo ministricu da podnese ostavku i ne pristane kao smokvin list prikrivati postupke koji uništavaju sustav javnog obrazovanja u Hrvatskoj«, poručili su. GOOD Inicijativa dodaje kako su potvrđene sumnje u netransparentnost i manipuliranje javnosti na koje su brojni akteri upozoravali od prvog dana imenovanja.»Od tada je prošlo 248 dana šutnje svih odgovornih, skrivanja dokumenata od javnosti, 248 dana bez preuzimanja odgovornosti i bez pomaka u Cjelovitoj kurikularnoj reformi«, naglasili su.

Iz Inicijative su podsjetili kako su građani lani 1. lipnja izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom Dijane Vican, Jasminke Buljan Culej te Pave Barišića, ali i da nitko nije odgovarao za to.




Kazali su da je tada Plenković stao uz Barišića nakon čega ga je, zbog političke trgovine razriješio. Dodaju kako je stao i iza Vican izjavivši da uživa njegovu podršku i potporu u svemu što radi, a nedugo zatim ju je smijenio.


Plenković, kao predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva, ne samo da nije razriješio Jasminku Buljan Culej, već ju je promovirao u članicu tog povjerenstva«, istaknuli su.Iz Inicijative su poručili da problemi nisu riješeni, a mnogi odgovorni za probleme su nagrađeni novim pozicijama.

»Nije više pitanje odgovornosti Jasminke Buljan Culej jer je, sada je to sasvim izvjesno, svjesno obmanjivala javnost i tvrdila da je Akcijski plan s kojim se prijavila onaj koji je predstavila javnosti. Nije pitanje odgovornosti Pave Barišića koji je prihvatio biti pijun u političkoj trgovini, niti Dijane Vican koju su branili i koju će po potrebi vratiti, nego odgovornosti onih koji su štitili netransparentnost, pogodovali i pristajali na kompromise zbog vlastitih pozicija«, istaknuli su u priopćenju.