NEZADOVOLJNI

GLAS PODUZETNIKA Smijenite nekompetentnog ministra Horvata, mjere za spas gospodarstva su sramotno loše

Hina

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Hitno tražimo i osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo, jer sve mjere koje su do sada donesene nisu dovoljne i vrlo su slabe za zaustavljanje velikog vala nezaposlenosti, koji bi do kraja godine po našim procjenama u najcrnjem scenariju mogao obuhvatiti i više od 500 tisuća zaposlenih



ZAGREB – Inicijativa “Glas poduzetnika” traži od Vlade smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata i postavljanje stručnjaka koji će u suradnji s poduzetnicima voditi gospodarski krizni stožer, koji drže potrebnim zbog prijetnje velikog pada gospodarstva i otkaza za stotine tisuća radnika.


Glas poduzetnika te je zahtjeve istaknuo u priopćenju i video konferenciji za medije, tijekom koje su Dražen Oreščanin (tvrtka Poslovna inteligencija) i Vuk Vuković (vlasnik tvrtke Oraclum) iznijeli procjene i rezultata ankete o Vladinim mjerama za gospodarstvo.


“Nakon jučerašnjih objava mjera za pomoć gospodarstvu i naknadnih istupa u javnosti ministra Horvata, službeno smo jutros od premijera Andreja Plenkovića zatražili razrješenje ministra Horvata koji je nekompetentan i samodopadan, a ni ne komunicira s poduzetnicima, bar ne mikro, malim i srednjima.




Hitno tražimo i osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo, jer sve mjere koje su do sada donesene nisu dovoljne i vrlo su slabe za zaustavljanje velikog vala nezaposlenosti, koji bi do kraja godine po našim procjenama u najcrnjem scenariju mogao obuhvatiti i više od 500 tisuća zaposlenih”, poručili su iz Glasa poduzetnika.


Oreščanin i Vuković tvrde da su gotovo svi od oko 700 anketiranih poduzetnika, obrtnika i zaposlenih kazali da žele Horvatovo razrješenje zbog nesposobnosti.


Oreščanin upozorava da jače mjere traže i druga gospodarska udruženja te da se zahtjevi manje-više svode na traženje oprosta, a ne odgode plaćanja koje vlada sada nudi.


“U Inicijativi je sada oko 60 tisuća poduzetnika iz oko 3.500 tvrtki i obrta, s oko 22 tisuće zaposlenih i oko 10 tisuća stalnih suradnika”, iznio je Oreščanin.


Na pitanje je li im se javio tko iz vlade, kaže da još nije, kao ni od prošlotjednog četvrtka kada su vladi i Ministarstvu gospodarstva dostavili svoje mjere za gospodarstvo.


Poruke iz vlade da su otvoreni za sve razgovore i prijedloge novih mjera drži pak “čistim spinom”, a odluku ministara i premijera da se odreknu plaća za ožujak jeftinim politikantstvom.


Vladine mjere za gospodarstvo u vrijeme krize covid-a 19 u usporedbi s onima u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji i i drugdje ocjenjuju sramotnima.


Procjenjuju da bi zbog pada gospodarskih aktivnosti u svim sektorima u tri mjeseca moglo biti izgubljeno oko 300 tisuća radnih mjesta, a kada bi se primijenile mjere koje predlaže Glas poduzetnika to bi se moglo prepoloviti na oko 150 tisuća.


Kažu da bi se samo ukidanjem parafiskalnih nameta, što poduzetnici ionako godinama traže, došlo do oko 5 milijardi kuna, pri čemu upozoravaju da će se negativni efekti covid krize i pada gospodarstva osim u privatnom sektoru vrlo brzo pokazati i u javnom, te da se zapravo svima “crno piše” u idućih godinu i pol, jer je kriza puno gora i od ratne, i od one iz 2008., jer je gotovo sve blokirano, uz istodobni pad i ponude i potražnje.


Vuković očekuje da će se Hrvatska, sve i da krene oporavak ove godine, s posljedicama, dugovima i gubicima boriti i u 2021. i u 2022., a smatra i “strašnim” što Vlada, Ministarstvo financija i druga tijela ne iznose analize i učinke ove krize, simulacije i slično, što druge države čine.


“Nisu sva radna mjesta jednako ugrožena od ukupno njih oko 1,3 milijuna u državi, od čega je 400 tisuća u javnom, a oko 900 tisuća u privatnom sektoru, ali sigurno je da će najviše patiti oni u mikro, malim i srednjim poduzećima te obrtima, pogotovo usluge, koji već ne rade oko mjesec dana. Pogođene su i IT tvrtke čiji su poslovi i izvoz također zastali, kao i turizam u cjelini te drugi, i država će svakako morati ‘upucati’ veliki novac u spas, samo je pitanje kada i hoće li to biti pravovremeno”, kazao je Vuković.