O sudskoj odluci

GI Istina o Istanbulskoj: Ustavni sud nije ulazio u meritum stvari već je oprao ruke

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

»Napravili smo kratki uvid u odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa naše inicijative, koju smo uložili u rujnu, listopadu i sada početkom siječnja, te moram ustvrditi da Ustavni sud nije uopće ulazio u srž naših žalbi i meritum stvari«, rekla je Pavlović na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda



ZAGREB Koordinatorica Građanske inicijative (GI) Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović, komentirajući u ponedjeljak odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa te referendumske inicijative, ustvrdila je kako Sud uopće nije ulazio u meritum stvari već je »oprao ruke«, dok je za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kazala kako se zna da je on »stari HDZ-ovac«.


»Napravili smo kratki uvid u odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa naše inicijative, koju smo uložili u rujnu, listopadu i sada početkom siječnja, te moram ustvrditi da Ustavni sud nije uopće ulazio u srž naših žalbi i meritum stvari«, rekla je Pavlović na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.


Ustavni sud je oprao ruke i iskoristio zakonske praznine




Nije se, kazala je, bavio konkretnim argumentima koje je GI iznijela na račun Vlade i Ministarstva uprave, već se pozivao na praznine u zakonu.


»Oprao je na neki način ruke i iskoristio zakonske praznine vezane za referendumski postupak i nedorečenosti Zakona o referendumu«, rekla je Pavlović.


Također je upozorila i na izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.


»On navodi da se ta zakonska praznina koja postoji ne smije popunjavati slobodom izvršne vlasti da unatoč nepostojanja propisa o nadležnosti, proceduri i tehnici s provjerom potpisa postupa po svoj miloj volji«, kaže Pavlović.


Zamjerila je i što se Ustavni sud uopće nije izjasnio o njihovoj žalbi da nisu imali mogućnost promatranja provjere potpisa i prijedlogu da se provede javna rasprava u kojoj bi mogli iznijeti sve argumente i izjasniti se o svim nepravilnostima.


Prije nego što se obrate Europskom sudu za ljudska prava pričekat će, kaže, da Sabor preda Ustavnom sudu »ono što treba predati« pa da se Ustavni sud o tome izjasni.


»Vlada Andreja Plenkovića odugovlači obraćanje Ustavnom sudu jer želi odgoditi suočavanje sa cijelim postupkom koji je kontaminiran brojnim nepravilnostima i zagađen kršenjem demokratskih prava građana«, tvrdi Pavlović.


Na pitanje drži li da Ustavni sud krši prava građana, ponovila je kako se Sud o meritumu stvari još nije izjasnio, a nada se da će to učiniti kada se Sabor obrati Ustavnom sudu oko tog pitanja.


Upitana o tvrdnji predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da su bili pozvani na provjeru potpisa no to nisu učinili, uzvratila je kako su odustali od uvida u potpise u kojem nije bilo moguće usporediti podatke do kojih su došli djelatnici IT APIS-a i njihove procjene sa stvarnim podacima građana te da takva provjera ne bi imala nikakvog smisla.


Šeparović je stari član HDZ-a


»Za Šeparovića se zna da je on stari član HDZ-a i možda s te strane treba gledati da je on krivo protumačio to što je Ustavni sud napravio. On se izrazio kao da mi nismo iznijeli argumente, ali stvar je u tome da Ustavi sud za sada nije ušao u meritum stvari i izjasnio se o konkretnim argumentima koje smo iznijeli u našoj žalbi«, rekla je Pavlović.


Ustavni sud odbacio je zahtjeve inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine.


Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.Iako je odbacio zahtjeve dviju inicijativa, Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale inicijative.