Zbrka ili opstrukcija

GDJE SU IZVJEŠTAJI? Policija mora požurivati ministarstvo za dokumente o Plitvicama

Hina

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Koliko je logično da policija mora požurivati ministarstvo kako bi štitilo najzaštićeniji okoliš ove zemlje – na to pitanje čitatelji mogu odgovoriti i sami



ZAGREB Teško će javnost saznati jesu li Plitvice zagađene ili ne – taj se zaključak nameće nakon pokušaja našeg lista da to dozna od ovlaštenih institucija.


Osim što svi nadležni tvrde da nemaju ovlasti objaviti je li voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera zagađena ili nije, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nadasve je neobično jučer odgovorilo na tvrdnju općinske državne odvjetnice iz Gospića Vere Magdić-Bižanović, koja je u ponedjeljak našem listu kazala kako je nalaz uzoraka plitvičke vode, koji je analizirao ličko-senjski Zavod za javno zdravstvo, uputila vodopravnoj inspekciji u Zagreb.


»Mjere i radnje«


– Služba državne vodopravne inspekcije nije od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zaprimila nalaze uzoraka vode iz ispusta sustava odvodnje u Nacionalnom parku Plitvička jezera – lakonski su našem listu odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Štoviše, premda nam je gospićka tužiteljica izrijekom kazala kako »očekuje njihovo izvješće«, iz ministarstva odgovaraju kako vodopravna inspekcija »nema saznanja na kojim mjestima i ispustima su uzeti uzorci«.




Usprkos svemu tome, tvrde, »sve poduzete mjere i radnje iz ovlasti vodopravne inspekcije proslijeđene su općinskome državnom odvjetništvu Gospić, koje vodi postupak«.


Želeći razjasniti, koje su to »poduzete mjere i radnje iz ovlasti vodopravne inspekcije« proslijeđene gospićkome tužiteljstvu, ako inspekcija od njega »nije zaprimila« nikakve uzorke vode, nazvali smo opet općinsku državnu tužiteljicu u Gospiću. I doznali dosta zanimljivog: primjerice to da gospićka tužiteljica nije zatražila samo jedno, nego više izvješća.


»Tražili smo izvješća svih nadležnih inspekcija koje su bile na terenu, a sve su one u okviru istog ministarstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike«, objasnila nam je Magdić Bižanović. Taj podatak, međutim, u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – naprosto su prešutjeli.


Analiza uzoraka


Objašnjavajući što znači tvrdnja ministarstva da su »sve poduzete mjere i radnje iz ovlasti vodopravne inspekcije proslijeđene« tužiteljstvu u Gospić, tužiteljica je kazala kako je jedno izvješće vodopravne inspekcije uistinu dobila, »ali prije nego što su dobili rezultate analize« uzoraka plitvičke vode.


– Zaključno izvješće svih inspekcija nismo dobili – naglasila je Magdić Bižanović.


Na pitanje ima li naznaka kada bi to konačno izvješće ipak moglo stići kako bi kazneni postupak mogao biti nastavljen, tužiteljica je odgovorila da ne zna, ali da zna kako je policija – ministarstvu poslala požurnicu. Koliko je, pak, logično da policija mora požurivati ministarstvo zaštite okoliša kako bi štitilo najzaštićeniji okoliš ove zemlje – na to pitanje čitatelji mogu odgovoriti i sami.