Iz Londona doputovao u Zagreb

GAZDINO IZRUČENJE Ivica Todorić stigao u Remetinec, u četvrtak će imati priliku iznijeti obranu

Hina

Policijsko vozilo pred Remetincem / Snimio Denis LOVROVIĆ

Policijsko vozilo pred Remetincem / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu. Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi



Ivica Todorić u srijedu navečer je izručen Hrvatskoj. Iz Londona je poletio oko 18:51 sati, sa zakašnjenem, a u Zračnu luku “Franjo Tuđman” u Zagrebu stigao je u 20:58 sati.


Odluku kojom je odobreno Todorićevo izručenje Hrvatskoj prije dva tjedna donio je nadležni sud u Velikoj Britaniji.


Istraga protiv Todorića pokrenuta je prošle godine zbog sumnja da je u aferi Agrokor iz posrnulog koncerna izvukao više od milijarde kuna. Kako mu je u istrazi određeno i zatvaranje zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke iz zračne luke ide u istražni zatvor u Remetincu.




U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila nakon čega je uslijedila uobičajena procedura zatvorskog prijema – od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaja u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.


Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.


NOVO! 22:51 MUP je potvrdio da je predaja u zatvor protekla “bez ikakvih problema”, javlja televizija N1.


Iz Ministarstva unutarnjih poslova su priopćili da su “tijekom večernjih sati službenici Ravnateljstva policije proveli su predaju 67-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Ujedinjenog Kraljevstva u Republiku Hrvatsku odnosno u nadležni zatvor”.


Ivica Todorić, Remetinec, snimio Denis LOVROVIĆ


Ivica Todorić, Remetinec, snimio Denis LOVROVIĆ



Dodaju da su ga predali temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je izdalo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a u svrhu vođenja kaznenog postupka za kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.


“Predaja osobe provedena je sukladno sigurnosnoj prosudbi i bez ikakvih problema”, poručili su iz MUP-a.


Ivica Todorić, Remetinec, snimio Denis LOVROVIĆ


Ivica Todorić, Remetinec, snimio Denis LOVROVIĆ



NOVO! 21:43 Dva policijska vozila stigla su u Remetinec, a kako javljaju mediji, u jednom od njih bio je i Ivica Todorić, javlja televizija N1.


NOVO! 21:15 Ivica Todorić izašao je iz zrakoplova sporednim stepenicama, a u zračnoj luci dočekalo ga je policijsko vozilo. Njegova supruga Vesna izašla je zajedno s ostalim putnicima. Vesna Todorić bila je emotivno shrvana te je pred novinarima pobjegla u toalet, javlja naša novinarka. 


Vesna Todorić / Foto Igor Soban/PIXSELL


Vesna Todorić / Foto Igor Soban/PIXSELL



NOVO! 20:58 Ivica Todorić zrakoplovom je sletio u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu. 


NOVO! 18:51 Zrakoplov je poletio, objavljeno je na stranicama Heathrowa.


Iuručenje Ivice Todorića / Foto Igor SOBAN / PIXSELL


Iuručenje Ivice Todorića / Foto Igor SOBAN / PIXSELL



NOVO! 18:31 U avionu je bila i Todorićeva supruga Vesna. U kratkom razgovoru s novinarima kazala je da ne zna što će dalje biti, te da će o tome više moći odvjetnici. 


Na pitanje smatra li Todorić da će biti oslobođen, rekla je ‘naravno da smatra da će biti oslobođen’. 


Vesna Todorić na aerodromu, snimila Marina KIRIGIN


Vesna Todorić na aerodromu, snimila Marina KIRIGIN



– On nije ništa napravio. Pa to svi znaju. To i vi novinari znate samo šutite i ništa ne radite po tome. Svi pričaju o tome, ali neće reći istinu. 


Osvrćući se na primjedbu novinarke da je Ivica Todorić bio jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, Vesna Todorić je odmahnula rukom:


 – Ma nemojte mi s tim bogatstvom. Kakvo bogatstvo? To je sve bilo od firme. Kakvo bogatstvo?


Na primjedbu da se sumnjiči za njezin suprug sumnjiči za pronevjeru kazala je:


 – Zato će biti na sudu pa će se dokazati da nije uzeo ni jedan euro. Ja vam to tvrdim i kunem vam se mojim unucima. A to nitko ne vjeruje. 


– Kako ste onda uopće živjeli u Londonu godinu dana, bilo je sljedeće novinarsko pitanje, na koje je Vesna Todorić, sada već vidno uzemirena odgovorila: 


– Gospođo, nemojte me uopće pitati kako sam živjela. Ja sam morala živjeti u Londonu zbog njega, a kako sam živjela ja znam!


Foto Marina Kirigin


Foto Marina Kirigin



NOVO! 18:00 Ivica Todorić prvi je ušao u zrakoplov, te sjeo na samom kraju aviona, u društvu svojih tjelohranitelja. Svim prisutnima zabranjeno ga je fotografirati.


NOVO! 17:20 S Todorićem će u avionu biti i skupina hrvatskih novinara, koji su u Londonu proteklih dana pratili World Travel Market, svjetsku turističku burzu, a među njima i naša Marina Kirigin. 


Prije ulaska u avion, uspjeli smo kratko razgovarati s Todorićem, koji je okružen s trojicom britanskih tjelohranitelja.


– Dobro se osjećam, ali ne smijem davati nikakve izjave, jer sam pod tretmanom, bilo je sve što nam je Todorić uspio reći. 




Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.


Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.


Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu »nepripadnu imovinsku korist« od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za »jednu pravnu osobu« krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.


Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.


Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.


Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima.


Osim Ivice Todorića tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.


Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.