Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
12. prosinca 2019.
Nije koncesija, nego...

GAZDIN OTOK MAĐARIMA Smokvica dana u zakup fondu iz susjedstva i - Todorićevu prijatelju?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 16:28 2018-07-26T16:28:00+02:00

Tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna, a jedini osnivač mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap

Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je s predstavnicima tvrtke Zelena nekretnina d.o.o., koju je nedavno osnovao mađarski fond, potpisao ugovor o zakupu nekretnina na otoku Smokvica Vela, a zakup se daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 6,1 milijun kuna. »Nakon četvrtstoljetnog korištenja Smokvice bez naknade, Republika Hrvatska je daje u zakup na 30 godina za oko 184 milijuna kuna«, izjavio je Marić, koji je ugovor o zakupu potpisao s direktorom tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. Czaba Miklos Svernyaekom, iza kojeg navodno stoji OTP banka Mađarska, otkriva 24sata.

Čelnik OTP-a i suvlasnik je dobri prijatelj Ivice Todorića i vjerojatno najmoćniji poslovni čovjek u Mađarskoj: Sandor Csany. Njih dvojicu je povezala ljubav prema lovu, ali i poslovna suradnja, a pisalo se i o njegovu netransparentnom poslovanju preko off shore kompanija, javlja 24sata

Otok u funkciji

Ministar ističe kako ugovorom o zakupu otoka Smokvica država rehabilitira svoju imovinu te se ona stavlja u funkciju. »Ministarstvo državne imovine ovim ugovorom stavilo je putokaz kako se treba upravljati sa svim oblicima državne imovine. Era bespravnog korištenja državne imovine je pri završetku. Ista sudbina čeka sve bespravne korisnike i u buduće neće biti mjesta za korištenje državne imovine bez naknade«, poručio je. Javni poziv za zakup nekretnina na otoku Smokvica, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, trajao je od od 12. svibnja do 20. lipnja, a na njega je stigla jedino ponuda tvrtke Zelena nekretnina, iza koje stoji mađarski kapital.

Bez odgovora na pitanja

Direktor tvrtke Zelena nekretnina Czaba Miklos Svernyaek je tek kratko rekao kako ga veseli što su pobijedili na natječaju te željno očekuju daljnju suradnju, no nije želio odgovarati na pitanja novinara. Inače, po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna, a jedini osnivač mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap. Ministar Marić je rekao kako je osnivač tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. fond iz Mađarske te kako nije upoznat s aktivnostima tog fonda. Ministarstvo je raspisalo natječaj pod određenim uvjetima, jedina valjana ponuda je bila njihova, kazao je. Pojasnio je da ugovor o zakupu Smokvice ne predviđa koncesiju već samo zakup. Ugovor ne predviđa gradnju već samo zakup postojećih nekretnina, nikakve preinake se ne mogu raditi bez suglasnosti Ministarstva, dodao je. Prema najavi ministra Marića, primopredaja će se obaviti nakon što javni bilježnik ovjeri ugovor, koji predviđa da zakupac s 1. kolovoza stupi u posjed, a od tada se plaća i naknada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.