Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Sarajevski MESS

Frljić u Sarajevu - vjernici na aparatima: "Zabranite ga, to je blasfemija! On vrijeđa osjećaje i kršćana i muslimana!"

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2016. u 15:36 2016-10-08T15:36:00+02:00

»Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane«, navodi se u priopćenju HKD Napretka čije je sjedište u Sarajevu.

MOSTAR/SARAJEVO - Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je u subotu ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunardnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje' ističući da se radi o blasfemičnoj predstavi u kojoj se ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

Direkcija MESS odgovorila je da  neće skinuti s repertoara predstavu te se poziva na umjetničke slobode.

»Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane«, navodi se u priopćenju HKD Napretka, čije je sjedište u Sarajevu.

Pojašnjava se kako je gotovo potajno najavljen kazališni komad Olivera Frljića »Naše nasilje i Vaše nasilje« što bi se trebao igrati u nedjelju 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog kazališta u okviru festivala MESS nakon što je njezino prikazivanje u Poljskoj i Austriji izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave.

»Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku«, dodaje se iz HKD-a Napretka.

Iz ove institucije izrazili su očekivanje da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove kaznene prijave zbog čega su iz zatražili traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

Direkcija MESS-a u svom odgovoru navodi:

»Smatramo da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti«.

Iz MESS-a kažu kako su začuđeni kada se moralno arbitrira nad predstavom koja nije niti viđena već se poziva na novinske naslove u kojima se prizori predstave sagledavaju izvan konteksta i autorske ideje.

Istaknuli su kako svatko ima slobodu izbora, pa tako i da ne posjećuje predstave čiji sadržaj ne podržava.

Tvrde kako predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' promatra Evropu naivno zatečenu migrantskom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno zatvara granice tisućama ljudi koje bježe pred posljedicama europske i američke politike pri čemu sliku snažne, sjajne Europe nagriza rastuća paranoja i od svukud šalje poruka: nigdje više niste sigurni.

»Ova predstava nema namjeru vrijeđati ničija religijska osjećanja, već ukazuje na političko licemjerje Zapada koje je indiferentno spram stradanja neeuropskog stanovništva«, stoji u priopćenju uz podsjećanje kako je festival MESS je kroz cjelokupni program 56. izdanja u fokusu imao izbjegličke teme u kojima se kritizirao akt nasilja i netolerancije spram civilizacijskih vrijednosti i humanizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.