Kornatska tragedija

Frani Lučiću ni lipa odštete: ‘Dovodimo 2.000 vatrogasaca na Markov trg, lavina je pokrenuta’

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

i s kim ne želimo sukob, posebno ne s policijom, ali ne dobijemo li jasan signal iz Vlade, na Markovu trgu će prosvjedovati tisuće, najavljuje zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić



TISNO Ususret 12. obljetnici kornatske tragedije, u kojoj je u pokušaju gašenja trave na Kornatima poginulo 12 vatrogasaca, isplivalo je da jedini preživjeli, Frane Lučić, još nije dobio ni lipe odštete.


On je 1. veljače po drugi put dobio sudski spor. Nepravomoćnom presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu Grad Šibenik i Republika Hrvatska dužnis u mu isplatiti 1,75 milijuna kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove pomoći i njege, izgubljene zarade i dodatne prehrane.


No, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na tu se presudu žalilo, a Lučićevi kolege iz DVD-a Tisno zbog takvog odugovlačenja organizirali su mirni prosvjed u Tisnom i najavili dolazak pred Markov trg.




– Javljaju nam se vatrogasna društva iz cijele Hrvatske koja su spremna prodati svoju imovinu, nekretnine, vozila i opremu da bi sudjelovali u odšteti preživjelom kornatskom heroju. Spremni smo na Markov trg dovesti 2000 ljudi, otkriva zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić za 24 sata.


Dodaje da su im se već dosad pridružili vatrogasci iz Istre, Slavonije, Južne Dalmacije, Dubrovnika, Karlovca, cijele Zagrebačke županije.


– I dalje nam se javljaju i pridružuju novi sudionici, vatrogasci, ali i udruge branitelja i umirovljenici. S nama su i kolege iz Slovenije, vrlo odlučni u nakani da nam pomognu. Ovo što država radi Frani Lučiću sutra može dočekati bilo tko od nas. Ni s kim ne želimo sukob, posebno ne s policijom, ali ne dobijemo li jasan signal iz Vlade, na Markovu trgu će prosvjedovati tisuće. Lavina je pokrenuta, dodao je Belakušić.


Parnicu za naknadu štete Frane Lučić, osim protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske, koju je u Zagrebu dobio, u Šibeniku vodi protiv DVD-a Tisno i Općine Tisno. U Tisnom je postignut konsenzus – prodat će Vatrogasni dom i dati novac Frani.


– Mi smo odlučili staviti zgradu Vatrogasnog doma pod hipoteku, ili je čak prodati, te ćemo Frani konačno isplatiti što mu pripada, rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin za 24 sata.


Dodaje da se oporavak i njega Frane Lučića i dalje financiraju isključivo iz džepova njegove obitelji. U trenutku stradavanja imao je jedva 24 godine i uništen mu je život.