Savez

“Franak”, “Promijenimo Hrvatsku” i “Živi zid” formirali koaliciju

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Mi idemo na pobjedu, koalicije sa HDZ-om, SDP-om ili Mostom neće biti«, poručio je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić



ZAGREB Članovi i suradnici Udruge Franak, stranka Promijenimo Hrvatsku trojice bivših Mostovaca i Živi zid najavili su u utorak na konferenciji za novinare zajednički izlazak na skore parlamentrane izbore u svih 12 izbornih jednica, a uvjereni su da će ostvariti izvrstan rezultat.


»Mi idemo na pobjedu, koalicije sa HDZ-om, SDP-om ili Mostom neće biti«, poručio je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.


Nova koalicija još nema ime


Koalicijski sporazum je potpisan, no koalicija još nema ime, o tome će se više znati idućih dana, kada bi trebao biti gotov i program za izbore. Izbornu kampanju koalicija će financirati donacijama, a na nju, za sada, kani potrošiti oko pola milijuna kuna.




Nova se koalicija ne smatra trećim, nego »jedinim političkim putem«. »Ovo je jedni put za Hrvatsku, državu koja je u velikoj krizi, a koju želimo stabilizirati u svakom pogledu«, rekao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović, višegodišnji savjetnik i suradnik Franka.


Lovrinović, bivši saborski zastupnik Mosta, uvjerava da je riječ o »novoj priči koja ima glavu i rep«, odnosno o kombinaciji koja će zbuniti sve druge sudionike na hrvatskoj političkoj sceni.


»Veletrgovačke stranke već misle da su riješeni izbori prije izbora, danas im poručujemo da ćemo im pomrsiti račune«, naglašava i poručuje da će se nova koalicija boriti otvoreno. »Nemamo što nuditi da bi trgovali, naš jedni koalicijski partner su građani«, kaže Lovrinović.


Tvrdi da u novoj koaliciji nema šefova već se radi o partnerima. »Ovo je pokret, svi smo ovdje isti, nas veže program i jedini šef bit će oni koji će za nas glasovati«, rekao je Lovrinović i poručio da je Franak ljudima otvorio oči i pokazao da se može uspjeti protiv sustava.


Tko ako ne mi, kad ako ne sad


Članovi i suradnici Udruge Franak ulaze u izbornu trku za Hrvatski sabor, najavio je koordinator udruge Goran Aleksić dodajući kako im je bivša vlast obećavala svašta, a nije učinila ništa.


Kao glavne ciljeve političkog djelovanja Aleksić ističe obeštećenje dužnika koji su u konverziji platili nezakonito povećane kamate, obeštećenje dužnika koji su zadnjih deset godina plaćali previsoke kamate, sprječavanje ovrhe jedine nekretnine koja služi za stanovanje, donošenje zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, izmjene Zakona o HNB-u kojima bi se nad HNB-om uveo institucionalni i civilni nadzor…


Sinčić pak kaže da je sanjao o trenutku kad će se cijeli hrvatski narod okupiti oko zajedničkog cilja, a taj je trenutak došao »danas i ovdje«.


Kod stvaranja hrvatske države nije bilo podijela, jedino je bilo bitno tko je za samostalnu hrvatsku državu, a tko protiv nje. I mi danas okupljamo i pozivamo sve građane i organizacije da odaberu stranu – politiku HDZ-a, SDP-a i Mosta, promašenu politiku koja ne vodi nikamo, koja rastače stečeno, ili politiku naše koalicije, a to je obnova hrvatske države, da od »kaljuže« u kojoj se nalazimo napravimo pristojnu i naprednu državu, rekao je Sinčić.


Sinčić najavljuje da će se koalicija boriti protiv banaka, loših zakona, lošeg pravosuđa i korupcije, a nakon njihove pobjede Hrvatska će postati mjesto na kojem će se sretno i zadovoljno živjeti. Uvjeren je da se to može, te poručuje »tko ako ne mi, kad ako ne sad«.