Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4
Sutra: 18° 18° 4
21. listopada 2019.
Performans na Trgu bana Jelačića

Forum mladih SDP-a: 'Nasilje nad ženama nije interna obiteljska stvar'; Bernardić pozvao na ratifikaciju Istanbulske konferencije

Poruka performansa je da ne smijemo šutjeti nad nasiljem nad ženama, pogotovo u obitelji / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Poruka performansa je da ne smijemo šutjeti nad nasiljem nad ženama, pogotovo u obitelji / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2017. u 15:42 2017-11-25T15:42:17+01:00

»Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu«, izjavio je Bernardić novinarima

ZAGREB Forum mladih SDP-a obilježio je u subotu Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama performansom na Trgu ban Jelačića, upozorivši na porast obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, te je ponovio poziv Vladi da ratificira Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

»Poruka performansa je da ne smijemo šutjeti nad nasiljem nad ženama, pogotovo u obitelji. To ne smije biti interna stvar«, poručio je Nikola Peruničić, predsjednik Foruma mladih zagrebačkoga SDP-a.

Michael Legesse, član predsjedništva Foruma mladih Hrvatske, pozvao je Vladu da uputi u proceduru ratifikaciju Istanbulske konvencije istaknuvši da je »svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana, i da se svakih 15 minuta događa obiteljsko nasilje«.

Ratifikacija konvencije riješila bi problem nepovjerenja žrtava u institucije, u duge sudske procese i red čekanja za sigurne kuće, smatra Legesse.

Podršku Forumu mladih došao je dati i predsjednik stranke Davor Bernardić koji je ponovno pozvao premijera Andreja Plenkovića da ispuni predizborno obećanje i pošalje u proceduru ratifikaciju konvencije koja uvodi čitav niz mehanizama i mjera za borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji.

»Pozivam Vladu da ne oklijeva više ni sekunde, već sljedeći tjedan konvenciju možemo izglasati u parlamentu«, izjavio je Bernardić novinarima.

Oklijevanje s ratifikacijom protumačio je kao inerciju Vlade koja »stoji u mjestu dok Hrvatska klizi prema dolje«.

»Nemaju ni jedno rješenje niti za jedna problem, ponašaju se sukladno onome – ako ništa ne radimo, ne možemo ni pogriješiti«, ustvrdio je šef SDP-a.

Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju pod nazivom Istanbulska konvencija, Hrvatska je potpisala još 2013., ali ju još nije ratificirala u parlamentu. Bernardić je objasnio da ju Vlada Zorana Milanovića nije ratificirala 2015. jer se radilo o predizbornoj godini.

Do sada je Istanbulsku konvenciju potpisalo 15 zemalja članica EU, od kojih mnoge vode konzervativne, demokršćanske vlade, i na taj su način omogućile bolju zaštitu ponajprije žena u obitelji i borbu protiv nasilja uopće skupom snažnih mjera, istaknuo je.

Predsjednik SDP-a se, na novinarski upit, osvrnuo i na slučaj Alojza Tomaševića, HDZ-ova požeško-slavonskog župana, koji je ostao na toj dužnosti unatoč prijavi za obiteljsko nasilje.

»Taj župan je nasilnik, to je evidentno, u normalnoj demokratskoj zemlji on ne može ostati župan. To nije interna stvar već ozbiljan problem i javna sramota za Hrvatsku«, istaknuo je šef SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.