Kamo odlazi novac

Fond za zaštitu okoliša na odvjetnike potrošio 2 milijuna kuna, iako ima pravnu službu s 13 djelatnika!

Bojana Mrvoš Pavić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Na pitanje koliko zaposlenih imaju u pravnom sektoru, odgovaraju kako je riječ o 13 ljudi, no zanimljivo je da i u odvjetničkom uredu koji najviše radi  za Fond, ima samo pet zaposlenih odvjetnika



ZAGREB  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji sredstva od raznih ekoloških naknada koje plaćaju građani i tvrtke usmjerava u projekte poput energetske obnove kuća i zgrada, poticaje na kupnju vozila na struju i slično, od 2012. godine do kraja prošle godine je samo na usluge odvjetničkih ureda potrošio gotovo dva milijuna kuna, makar u vlastitom Sektoru za pravne poslove zaposlenih ima 13 djelatnika. O rastrošnom Fondu smo pisali u nekoliko navrata, posljednji put o tome kako su objavili natječaj za dodatno zdravstveno osiguranje za svojih 248 zaposlenika, u iznosu od preko pola milijuna kuna bez PDV-a, odnosno od oko 2.700 kuna po zaposlenome.


Stalni angažman


Prema javno dostupnom registru ugovora Fonda, od 2012. godine koristio je usluge četiri odvjetnička ureda, pri čemu je s jednim od njih ugovoreno odvjetničkih usluga za ukupno 1,34 milijuna kuna, bez PDV-a. Ukupno je na odvjetnike potrošeno nešto manje od dva milijuna kuna, ne uključujući PDV. Primjerice, u 2014. godini je na odvjetničke usluge isplaćeno više od 960 tisuća kuna, pri čemu Fond odvjetnike ne angažira po potrebi, nego stalno, sklapajući s njima ugovore na godinu dana.


Na pitanje zbog čega toliki novac odlazi na odvjetničke urede kraj vlastitog pravnog sektora koji imaju, iz Fonda odgovaraju kako su 2013. godine izradili 865 ugovora s korisnicima sredstava, 2014. godine 2.488 ugovora, a 2015. godine 13.286 ugovora, »iz čega je evidentno povećanje opsega poslova za sve zaposlenike, pa tako i one u Sektoru za pravne poslove«. Uz navedeno, kažu, Služba za zastupanje, upravno-pravne i normativne poslove u razdoblju od 2012. do 2015. godine pokrenula je oko šest tisuća ovršnih postupaka, te je prijavljeno oko 400 tražbina u stečajnim postupcima i postupcima predstečajnih nagodbi. U istoj službi vodi se i pedesetak parničnih postupaka pred nadležnim sudovima, zaključuju.


Javna nabava




Za kaznene postupke, složenije parnične postupke, kao i odštetne zahtjeve, Fond zastupa odvjetnik ili odvjetničko društvo za čije je usluge pravne pomoći i zastupanja proveden postupak javne nabave, a usluge obavljaju za iznos od 50 posto od punog iznosa Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, što je ujedno i najveći dopušteni popust koji odvjetnici mogu odobriti sukladno pozitivnim propisima koji reguliraju obavljanje odvjetničke djelatnosti – odgovaraju iz Fonda.



Na pitanje kolika je uspješnost postupaka koje im svi odvjetnici vode, odnosno koliko bilježe dobivenih, a koliko izgubljenih parnica, u Fondu ne odgovaraju konkretnim brojkama. Napominju samo kako »njihovim angažiranjem Fond stvara uvjete za optimalno provođenje zahtjevnih postupaka«.



Na pitanje koliko zaposlenih imaju u pravnom sektoru, odgovaraju kako je riječ o 13 ljudi, pri čemu ih je petero u Službi za zastupanje, upravno-pravne i normativne poslove, a ostali rade na poslovima ugovaranja. Od njih pet, napominju, dvoje ima položen pravosudni ispit te su ovlašteni zastupati Fond u sporovima vrijednosti veće od 50 tisuća kuna.


»Svi kolege su maksimalno angažirani na svojim poslovima, imajući u vidu velik broj različitih postupaka koji se vode«, odgovaraju iz Fonda. Zanimljivo je, međutim, da i u odvjetničkom uredu koji  najviše radi za Fond, ima samo pet zaposlenih odvjetnika.