Strasbourg

Flego: Nagrada Saharov Ilhami Tohtiju nije šamar Kini nego priznanje velikanu

Hina

Foto Milivoj MIJOŠEK

Foto Milivoj MIJOŠEK

"Ovo nije šamar Kini već priznanje jednom velikanu, a cilj je EU-a potaknuti naše partnere da aktivno promiču ljudska prava, prava radnika i zaštitu okoliša", rekao je za Hinu Flego i istaknuo da je sretan "što je kandidat predložen od strane moje grupacije Renew Europe osvojio nagradu Europskog parlamenta Saharov za slobodu misli"



STRASBOURG Nagrada Saharov Europskog parlamenta Ilhamu Tohtiju nije šamar Kini nego priznanje borcu za ljudska prava, rekao je hrvatski europarlamentarac Valter Flego nakon svečanog uručenja te nagrade u srijedu u Strasbourgu.


Europski parlament nagradu Saharov za slobodu misli 2019. dodijelio je Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu i borcu za prava kineske manjine Ujgura, koji je u Kini osuđen 2014. na doživotni zatvor zbog optužbi za separatizam.


Kina je početkom listopada osudila nominaciju Ilhama Tohtija za nagradu Saharov i optužila Europski parlament da “podupire terorizam”.




“Zahtijevamo da Europski parlament jasno razlikuje dobro od zla, i povuče svoje nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam”, izjavio je tada Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.


Ilhama Tohtija su, na prijedlog kluba liberala “Renew Europe” kojemu pripada i iDS-ov europarlamentarac Flego, izabrali predsjednik parlamenta i predsjednici klubova zastupnika 24. listopada 2019.


“Ovo nije šamar Kini već priznanje jednom velikanu, a cilj je EU-a potaknuti naše partnere da aktivno promiču ljudska prava, prava radnika i zaštitu okoliša”, rekao je za Hinu Flego i istaknuo da je sretan “što je kandidat predložen od strane moje grupacije Renew Europe osvojio nagradu Europskog parlamenta Saharov za slobodu misli”.


“Zločini nad Ujgurima neoprostivi su, a Europski je parlament danas kazao NE neljudskoj praksi prisile u svrhu odricanja etničkog i vjerskog uvjerenja pojedinaca. Naša Europa to odlučno odbija”, kaže Flego.


“Europa je ovime jasno poručila da beskompromisno podržava miroljubivu borbu za ljudska prava. Sloboda misli i vladavina prava nemaju alternative. Zato se snažno protivimo doživotnoj zatvorskoj kazni koju Tohti služi u kineskom zatvoru. Tohti je sinonim današnjice za dijalog, za slobodu misli i pomirenje te neustrašivi glas temeljnih ljudskih sloboda”, ističe zastupnik.llham Tohti je pripadnik ujgurske etničke skupine koju većinom čine muslimani u Xinjiangu, velikoj pokrajini na sjeverozapadu Kine koja je pod čvrstom kontrolom kineske policije.

“Ilham Tohti zagovara dijalog i primjenu zakona o regionalnoj autonomiji u Kini. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu no i dalje zagovara umjerenost i pomirenje”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli prigodom uručenja nagrade. 


Nagradu je u ime Ilhama Tohtija na svečanosti u Europskom parlamentu preuzela njegova kći Jewher Ilham.


Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode.