Istarski župan

Flego: Ministarstvo graditeljstva nas ucjenjuje “ili Plomin 3, ili neće dati suglasnost na prostorni plan”

Hina

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Kako je istaknuo, ako se izmjene i dopune prostornog plana ne usvoje do 15. lipnja potrebno je cijelu proceduru ponoviti što je golemi gubitak vremena, blokiranje i odgoda realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Istarskoj županiji što bi usporilo njezin daljnji razvoj



 Istarski župan Valter Flego rekao je u srijedu u vezi s donošenjem županijskoga prostornog plana da Ministarstvo graditeljstva suglasnost za taj plan uvjetuje prhvaćanjem ugljena kao energenta za novu termoelektranu Plomin III,  što smatra ucjenom na koju Istra ne pristaje te traži potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 


 Za prihvaćanje prostornog plana potrebna je suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje tu suglasnost uvjetuje prihvaćanjem ugljena kao energenta za termoelektranu Plomin III, čemu se najoštrije protivimo. Ovdje se radi o izravnoj ucjeni: ‘Ili ćete prihvatiti ugljen, ili nećemo dati suglasnost na novi prostorni plan’, ustvrdio je Flego na konferenciji za novinare u Puli.


 Istaknuo je da je županija pokrenula izradu izmjena i dopuna  županijskog plana te je nakon toga provela postupak javne rasprave u sklopu kojeg su u rujnu prošle godine održana dva javna izlaganja. Dodao je da se u izmjene plana krenulo poglavito kako bi se taj dokument uskladio s novim razvojnim potrebama Istre. 




 “Izmjenama plana omogućava se realizacija brojnih projekata i investicija u turizmu kako bismo samo u turizmu mogli otvoriti više od tisuću novih radnih mjesta. Mnogo mogućnosti pruža se i malim ulagačima, osobito u ruralnom dijelu Istre, a prvenstveno se to odnosi na obiteljska gospodarstva, samozapošljavanje, čime bi se omogućilo otvaranje više stotina radnih mjesta”, rekao je Flego.


 Kako je istaknuo, ako se izmjene i dopune prostornog plana ne usvoje do 15. lipnja potrebno je cijelu proceduru ponoviti što je golemi gubitak vremena, blokiranje i odgoda realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Istarskoj županiji što bi usporilo njezin daljnji razvoj.


 Podsjetio je da je Hrvatska potpisnica povijesnoga Pariškog sporazuma o klimi kojim se svjetski čelnici pozivaju na dekarbonizaciju. Taj je dokument 22. travnja ove godine, na Dan planeta Zemlje u New Yorku potpisala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je tom prigodom istaknula da je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama.


 “Mi nismo protiv novih investicija, ali ne na štetu zdravlja naših građana. Istra želi biti zelena regija u punom smislu te riječi, uz maksimalno poštovanje visokih ekoloških standarda te održivog razvoja, zbog čega nam je ugljen kao najveći zagađivač neprihvatljiv. Zdravlje naših građana za nas nema cijenu i ovakav ucjenjivački stav smatramo vrlo štetnim i nedemokratskim”, poručio je Flego.


  Kako je rekao, jučer je zatražio hitan sastanak s resornim ministrom. Župan od njega traži poštovanje visokih ekoloških standarda u energetici i primjenu najsuvremenijih, naprednih i ‘čišćih’ proizvodnih tehnologija za termoelektranu Plomin C te s tim u vezi i potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Ne dajte da nas ucjenjuju, podržite našu borbu protiv ugljena”, poručio je Flego.


Pozvao je sve građane Istre da podupru županiju u borbi protiv ugljena, ucjena i nametanja rješenja koja idu na štetu njihove djece. “Ishod ove borbe je, nažalost, neizvjestan”, ocijenio je Flego. Istaknuo je da su mehanizmi koji su na raspolaganju Istarskoj županiji ograničeni, no, dodao je, “borit će se do kraja svim raspoloživim sredstvima”.