Pozitivni pomak

Fitch zadržao ‘BB’ rejting Hrvatske, no izgledi su sada stabilni

Hina

Reuters

Reuters

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je, kako ističe, znatno manje od 2,6 posto deficita koji se prvotno planirao proračunom



ZAGREB Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.


Postojeći investicijski rejting, navode iz te agencije, uravnotežuje snažna strukturna obilježja zemlje, među kojima su pokazatelji razvoja ljudi i upravljanja, sa istodobno slabim potencijalom za rast, visokim javnim i privatnim dugom te vanjskim ranjivostima.


Smanjenje proračunskog deficita


Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je, kako ističe, znatno manje od 2,6 posto deficita koji se prvotno planirao proračunom.




Iz agencije ističu da je dijelom to poboljšanje ciklično, kroz bolji od očekivanja rast prihoda i slabiju od očekivanja kapitalnu potrošnju. No, i nominalno zamrzavanje potrošnje tijekom godine također je pomoglo ograničiti deficit, navode.


Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8 posto BDP-a, po pri put od 2007. godine, ističu.


U toj agenciji očekuju da će deficit opće države ostati na otprilike 2 posto BDP-a u nadolazećem razdoblju, podržavajući trend smanjenja javnog duga.


Manji politički rizici nakon formiranja nove vlade HDZ-a i Mosta


Kao razlog poboljšanju izgleda u Fitchu navode i da su popustili politički rizici nakon formiranja nove koalicijske vlade u listopadu 2016.


HDZ i MOST su ponovno u savezu, no ova koalicija mogla bi biti stabilnija s obzirom na promjenu u vodstvu HDZ-a i većoj većini u parlamentu, ocjenjuju.


Porezna reforma i proračun za 2017. prihvaćeni su bez većih napetosti proteklih mjeseci, a vlada ostaje predana svojoj agendi strukturnih reformi, navode. No, napominju i da bi lokalni izbori mogli povećati napetosti unutar koalicije i odgoditi neke strukturne reforme te smatraju da će politička agenda do 2020. biti jasnija nakon tih izbora.


»Realni rast BDP-a dosegnuo je u 2016. godini procijenjenih 2,8 posto, što je dijelom ciklički, nakon duge recesije, ali odražava i bolju apsorpciju EU fondova, rekordnu turističku sezonu nakon godina rastućih ulaganja u taj sektor i daljnji rast robnog izvoza, što će, očekujemo, u 2017. podići stopu rasta na između 2,5 i 3,0 posto«, navode u Fitchu.


Kažu i da je razina i sastav duga opće države i nadalje ključna slabost za hrvatski rejting. Iako u Fitchu očekuju da će se javni dug postupno smanjivati, on će i nadalje ostati dugoročna slabost zemlje.


U toj agenciji navode i da bi pozitivni pomaci u pogledu hrvatskog rejtinga mogli uslijediti nastavi li se fiskalna konsolidacija koja će jamčiti značajno smanjenje udjela javnog duga te ako se povećaju izgledi za rast i konkurentnost, među ostalim i kroz provedbu strukturnih reformi.


Negativne rejting akcije, pak, Fitch bi mogao poduzeti u slučaju zaokreta u fiskalnoj konsolidaciji koji bi doveo do nepovoljne dinamike javnog duga te u slučaju pogoršanja gospodarskih izgleda.


Fitch je već druga rejting agencija koja je u zadnjih mjesec i pol dana poboljšala izglede za hrvatski rejting – Standard&Poor’s je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani.Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, Standard&Poor’s i Moodys i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody’s drži negativne izglede, a Fitch i Standard&Poors’ ih od drže stabilnima.