Gostovanje u HNK

Filozofski teatar: Bobby Gillespie i Franco B. Bifo 29. siječnja pred Zagrepčanima

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Domaćin Srećko Horvat ugostit će u nedjelju 29. siječnja jednoga od najzanimljivijih talijanskih filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultnog sastava Primal Scream Bobbyja Gillespieja, čiji je posljednji album »Chaosmosis« izravno inspiriran Bifovom filozofijom.



ZAGREB – U nastavku sezone Filozofskog teatra Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, domaćin Srećko Horvat ugostit će u nedjelju 29. siječnja jednoga od najzanimljivijih talijanskih filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultnog sastava Primal Scream Bobbyja Gillespieja, čiji je posljednji album »Chaosmosis« izravno inspiriran Bifovom filozofijom.


Njihovo je gostovanje u popularnom filozofskom programu središnjeg nacionalnog teatra najavljeno kao »spoj filozofije i rock and rolla«, filozofsko-rockerski dijalog kojim HNK Zagreb istupa iz uobičajenih okvira kazališta kako bi pokušao po prvi puta na pozornici otkriti »na koji način jedan rocker promišlja filozofiju, a na koji način jedan filozof promišlja rock«.


Škotski glazbenik Bobby Gillespie, koji je sredinom 80-ih svirao u The Jesus and Mary Chain, rocker je i pjevač kultnoga rock-sastava Primal Scream, čiji je posljednji album »Chaosmosis« izravno inspiriran filozofijom Franca B. Bifa.




Franco B. Bifo, rođen je 1948. u Bologni i jedan je od najzanimljivijih talijanskih filozofa. U 70-im je godinama prošloga stoljeća sudjelovao u radu kultne piratske radio stanice Radio Alice, te potom surađivao s Felixom Guattariem u njegovoj »šizoanalizi«. Objavio je niz knjiga o financijskom kapitalizmu, kraju budućnosti i tehnologiji.


Nakon što je 2016. gostovao u beogradskom Narodnom pozorištu, također u sklopu Filozofskoga teatra, Bifo će po prvi puta biti gost i Filozofskog teatar HNK-a Zagreb.