Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. listopada 2018.
Danima hrvatskog osiguranja

Fičor u Opatiji: U četiri godine se nije dogodilo da je neka obveza državnog proračuna izvršena izvan roka

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2015. u 14:11 2015-11-05T14:11:43+01:00

Krajem listopada proračunski deficit je 7,9 milijardi kuna, što je 61,7 posto od plana, te bi do kraja godine deficit trebao biti daleko manji od planiranog, kaže Fičor

OPATIJA Deficit državnog proračuna krajem listopada iznosi 7,9 milijardi kuna, što je 61,7 posto od planiranog, i ako se ova dva mjeseca nastavi slična dinamika i prihodne i rashodne strane, a nema razloga da tako i ne bude, do kraja godine deficit će biti daleko manji od planiranog, rekao je glavni državni rizničar Miljenko Fičor na Danima hrvatskog osiguranja koji se održavaju Opatiji. Ako od ovog deficita, nastavio je Fičor, odbijemo kamatu koju smo u prvih deset mjeseci platili 9,3 milijarde kuna, u primarnom smo suficitu.

- Nadam se da će se novi državni rizničar ili rizničarka, ili možda novi/stari, za četiri godine moći pohvaliti i da smo u pravom suficitu, poručio je Fičor, dodajući da je najzadovoljniji činjenicom da se u četiri godine nije dogodilo da je neka obveza državnog proračuna izvršena izvan roka.

- Za neke korisnike, poput umirovljenika, socijale, branitelja, na početku mjeseca sastavljamo plan kada će biti isplata sredstava, i mogu reći da nikad nismo bili ni dana izvan tog plana. Uz to, ranije je bilo ubičajeno da 10. u mjesecu kada primjerice ide isplata mirovina i kada nam za to treba tri milijarde kuna koristimo i kredite banaka, no od veljače ove godine više uopće ne koristimo ni bankarske kredite za premošćivanje nelikvidnosti - čak smo se pojavili i kao ponuđači novca na tržištu, pohvalio se Fičor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka