Uprava i Radničko vijeće HAC-a suglasni u raskidu radnog odnosa

Fantomski radnik primao plaću: Mlinareviću, Klariću i Vrsaljku otkazi u HAC-u

Darko Pajić

Josip Pocrnić je četiri godine dobivao plaću iako nije dolazio na posao, a Ivica Mlinarević, Stjepan Klarić i Svemir Vrsaljko svojim su previdima nanijeli štetu HAC-u veću od pola milijuna kuna

RIJEKA Bivši član Uprave Ivica Mlinarević, bivši voditelj Sektora održavanja Stjepan Klarić i bivši savjetnik Uprave za sigurnost Svemir Vrsaljko od narednog tjedna dobit će otkaze u Hrvatskim autocestama zbog nalaza unutarnje kontrole i utvrđene odgovornosti za slučaj zapošljavanja fantomskog radnika Josipa Pocrnića, koji je četiri godine dobivao plaću, iako nije dolazio na posao. Prijedlog odluke o raskidu ugovora o radu za spomenutu trojku Uprava HAC-a usvojila je prije desetak dana, ali je za provedbu zatražilo suglasnost Radničkog vijeća, koje je na jučerašnjoj sjednici stalo iza otkaza bivšim menadžerima i visoko pozicioniranim direktorima. Također je utvrđeno kako šteta pruzročena HAC-u u slučaju Pocrnić iznosi 549.500 kuna, sve to na temelju isplaćenih plaća, troškova korištenja službenog automobila i drugih privilegija, koje je fiktivni zaposlenik HAC-a uživao pune četiri godine. 

Izmišljena idila


Kako ističe predsjednik Radničkog vijeća HAC-a i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić ovo je bila jedna od prvih afera prijavljenih Državnom odvjetništvu, koje je slučaj Pocrnić odbacilo, iako je sada nova unutarnja kontrola HAC-a, nedvojbeno utvrdila kako je sva dokumentacija o njegovom radu u HAC-u falsificirana. – Ja sam osobno još 2009. godine podnio kaznenu prijavu i dao dokumentaciju Državnom odvjetništvu o slučaju Pocrnić, ali je DORH onda neko vrijeme odugovlačio, te na kraju odbacio prijavu. To je očit primjer kako se neke institucije nadležne za borbu protiv korupcije i kriminala bore za neke sasvim druge stvari, zbog čega očekujem da netko tko je bio zadužen za predmet Pocrnić u DORH-u, sada dobije otkaz, ističe Stanić. Nova Uprava HAC-a također je podnijela kaznenu prijavu zbog zapošljavanja Josipa Pocrnića i to protiv šestorice odgovornih. Osim trojke kojoj slijedi otkaz prijava je podnesena i protiv bivšeg člana Uprave HAC-a Milivoja Mikulića, Željka Krapljana i Dalibora Hasana, voditelja Jedinice tehničkog održavanja u Brinju, gdje je Pocrnić formalno bio zaposlen. Svi su oni omogućili izigravanjem procedure i falsificiranjem dokumentacije, te ometanjem istrage, da Pocrnićeva idila na izmišljenom radnom mjestu u HAC-u potraje četiri godine. Zanimljivo je također kako je nakon dolaska nove Uprave HAC-a Željko Krapljan prvo otišao na bolovanje tijekom kojeg se natjecao i pobijedio na unutarstranačkim izborima u sisačkom HDZ-u, nakon čega je i otišao iz HAC-a, te se zaposlio na funkciji direktora Gradskih tržnica Sisak. 

Zaštita moćnika


Prisjećajući se okolnosti pod kojima je Pocrnić zaposlen Mijat Stanić ističe kako je uvijek postojao svojevrsni zavjet šutnje o tom slučaju.– Koliko se sjećam upravo je Ivica Mlinarević doveo Pocrnića u Brinje, gdje se ovaj onda godinama vodio zaposlenim na radnom mjestu vozača. Uživao je zaštitu nekog moćnog iz HDZ-a Ličko-senjske županije, pa je glas bio da se njega ne smije dirati. Ljude je sve to iritiralo. On je imao nekog bijelog Golfa na raspolaganju, ali se čak i bunio i tražio drugo vozilo na kojemu neće biti oznake HAC-a, jer valjda nije htio da se tamo zna kako je on kod nas zaposlen. I pored toga cijelo vrijeme je imao maksimalno mogući dodatak za prijevoz na svakoj plaći, zaključuje Stanić. On pritom dodaje kako bi najavljeni otkazi HAC-ovoj trojci trebali predstavljati tek početak raspetljavanja dijela afera u HAC-u, jer bi one konačno morale dobiti i sudski pravorijek, a ne godinama tavoriti u ladicama Državnog odvjetništva.