Politički obračun

FINANCIJSKI NERAVNOPRAVNI: HDZ u godinu ušao s viškom od 16 milijuna kuna, SDP s minusom od 8 milijuna

Jagoda Marić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Obje su stranke u prošloj godini imale manje prihode i manje su trošile jer je to bila godina bez izbora, a HDZ očekivano, s obzirom na broj zastupnika i vijećnika dobiva iz državnog i lokalnih proračuna znatno više novca od SDP-a



ZAGREBOsim što u pojedinim anketama ima dvostruko veću podršku birača od SDP-a, svog glavnog konkurenta, HDZ i financijski puno spremniji dočekuje predstojeće izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore koji će se održati krajem godine. HDZ je, prema financijskom izvješću, godinu završio u plusu od 12,8 milijuna kuna, pa s prošlogodišnjim »viškom« od 3,24 milijuna kuna, ta stranka ima kumuliranu »dobit« od 16,185 milijuna kuna.


Na računima u bankama na kraju prošle godine HDZ je imao više od 14 i pol milijuna kuna. Politički obračun dvije najjače hrvatske stranke posebice će financijski biti neravnopravna borba jer se SDP unatoč tome što je prošlu godinu završio u plusu od gotovo četiri milijuna kuna, bori s kumuliranim obvezama koje se zbog tog lanjskog viška jesu smanjile, ali i dalje iznose više od osam milijuna kuna. SDP je u financijskim problemima zbog nagodbe s Televizijom Sljeme Slobodna Ljubičića za dugove za kampanju Milana Bandića za lokalne izbore 2009. godine, dok je još bio član te stranke.


Obje su stranke u prošloj godini imale manje prihode i manje su trošile jer je to bila godina bez izbora, a HDZ očekivano, s obzirom na broj zastupnika i vijećnika dobiva iz državnog i lokalnih proračuna znatno više novca od SDP-a. U prošloj je godini vladajuća stranka imala gotovo 43 milijuna kuna prihoda, od čega čak 38,2 milijuna iz državnog i lokalnih proračuna. HDZ-ovci su od toga lani potrošili 30,15 milijuna kuna, ostalo je prebačeno na sljedeće godine.




Kako nije bilo izbora, donacije su u HDZ-u pale na 654 tisuće kuna što je tek 14 posto u odnosu na 2017. godinu, kad su se održavali lokalni izbori i kad su imali 4,5 milijuna kuna donacija. No, HDZ je povećao prihode od članarine i oni su se popeli na 7,6 milijuna kuna, što je 800 tisuća više nego godinu dana ranije. U SDP-u koji ima i znatno manje članova, prihodi od članarine su 1,8 milijuna kuna, što je 360 tisuća kuna manje nego godinu dana ranije, pa se čini da SDP-u osim potpore pada i članstvo ili barem broj onih koji plaćaju članarinu. Iz proračuna je ta stranka dobila 200,167 milijuna kuna, od donacija su skupili tek 137 tisuća kuna. U 2018. godini socijaldemokrati su imali prihod od 24,25 milijuna kuna, a potrošili su malo više od 20 milijuna kuna.


Nekadašnji SDP-ov i sadašnji HDZ-ov koalicijski partner HNS na raspolaganju je u prošloj godini imao puno manje novca od obje »velike« stranke, ali je skupio više donacija nego HDZ i SDP zajedno. HNS je lani od donacija dobio više od milijun i pol kuna, a ukupno je imao prihode od oko osam milijuna kuna, od čega je potrošeno 7,12 milijuna kuna, pa je i HNS u plusu od oko milijun kuna.


Stranka koja među biračima ima gotovo istu podršku kao SDP, barem prema anketama, Živi zid, godinu je također završila u plusu i to od oko 60 tisuća kuna, s time da je Živi zid godinu odradio s 2,12 milijuna kuna prihoda. Glavnina njihovih prihoda, oko dva milijuna kuna, došla je iz proračuna. Prihodi od članarine su im bili oko 41 tisuću kuna, a od donacija nešto više od 80 tisuća kuna. Most nezavisnih lista, za razliku od ostalih spomenutih stranaka, prošlu je godinu završio s manjkom od 15 tisuća kuna.