Prognoza

FENSKA BURA Kvarner se u ponoć “kuhao” na 30 stupnjeva, ali već za par dana dolazi do promjene

P. N.

Ilustracija Marko Gracin

Ilustracija Marko Gracin



Iza kvarnerskog područja i Istre izuzetno je topla noć. U Puli, Rijeci i Crikvenici živa u termometru je još u ponoć stajala na visokih 28 stupnjeva Celzijusa, u Selcu je bilo stupanj više, dok je rekorder bila Baška na Krku s čak 30 stupnjeva. Portal Istramet tumači kako je razlog za ovako neuobičajenu toplu noć fenska bura.


DHMZ prognozira kako će danas biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne je u unutrašnjosti uz lokalni razvoj oblaka moguć i poneki kratkotrajni pljusak, uglavnom u gorju i na krajnjem jugu. Vjetar na kopnu slab, od sredine dana i umjeren sjeveroistočni. Duž obale slaba i mjestimice umjerena bura, ujutro ponegdje s jakim udarima, a poslijepodne će zapuhati sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35 °C.


Sunčano i vruće, ali ne pretjerano stabilno bit će i u idućih par dana. Lokalnih pljuskova bit će uglavnom u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, u četvrtak i na sjeverozapadu. U petak porast naoblake, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Vjetar većinom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak uz obalu ponegdje bura, a u petak jugozapadni.




Za vikend se očekuje nagla promjena vremena uz oštar pad temperature, ponegdje i do 15 stupnjeva. Vrijeme će se opet popraviti početkom idućeg tjedna, ali čini se da su prave vrućine iza nas – od idućeg tjedna uglavnom više neće dolaziti do 30 stupnjeva.