Ministar potvrdio

Evo tko će voditi DORH nakon masonskog skandala i odlaska Jelenića

Hina

Funkciju glavnog državnog odvjetnika do izbora novog obavljat će prva Jelenićeva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek, rekao je Bošnjaković u Dnevniku HTV-a.



Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u srijedu da će do izbora novog glavnog državnog odvjetnika, nakon ostavke Dražena Jelenića, tu dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.


Funkciju glavnog državnog odvjetnika do izbora novog obavljat će prva Jelenićeva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek, rekao je Bošnjaković u Dnevniku HTV-a.


Nakon što Hrvatski sabor odluči o razrješenju, slijedi javni poziv kandidatima za GDO




Dodao je kako će Hrvatski sabor donijeti odluku o razrješenju, a nakon formalnog prestanka mandata, Državno odvjetničko vijeće ima rok od 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete.


“Vijeće će te prijedloge proslijediti Vladi, Vlada Saboru, nadležnom saborskom odboru koje daje mišljenje”, rekao je i dodao kako je osnov razrješenja ostavka koju je Jelinić sam podnio.


Ministar Bošnjaković je istaknuo da je Jelenić prije imenovanja trebao reći da ulazi u ložu jer bi to dalo novu dimenziju postupku, vidjeli bi kakva je situacija i kako sve to regulirati.


“Mi to nismo znali što jest jedan ozbiljan propust u procesu, a da smo znali pitanje bi li on bio odabran. Koliko vidimo, datum njegova imenovanja i primitka u udrugu se zapravo poklapaju”, ustvrdio je.


Rekao je i kako je bilo moguće pronaći mehanizam da se takve stvari otklone da se o tome razgovaralo.


Jelenićev životopis Bošnjaković je ocijenio impresivnim i istaknuo da nije razriješen zbog nezakonitog djelovanja.


Izgubljeno je povjerenje, Jelenićev potez je i očekivan i i u redu


Pojasnio je da masonska loža rad temelji na tajnosti – članova i rada – i da se tu otvara veliki prostor za rizik djelatnosti državnog odvjetništva.


“Tu se otvara potencijalno rizični prostor gdje može doći do ugroze neovisnosti i samostalnosti u radu”, istaknuo je.


“Ovo je sve obavijeno velom tajne, što zapravo nije primjereno jer Državno odvjetništvo zahtijeva neovisnost, a što bi bilo teško postići s obzirom na tajnost udruge”, rekako je Bošnjaković.


Očekivao je da će Jelenić podnijeti ostavku jer se, kako je rekao, bacila sjena na dignitet te funkcije i mogućnost daljnjeg obavljanja. “Mislim da se radi o gubitku povjerenja i s te strane ovaj potez je ne samo očekivan, nego i u redu”, rekao je.


Osudio je snimanje razgovora Nikice Gabrića i Dražena Jelenića poručivši da to pak nije u redu.


“Snimati nekoga neovlašteno, da mu to niste rekli, to zapravo nije u redu”, rekao je Bošnjaković.