Čestitka premijera

Evo što je premijer Plenković poručio povodom Dana državnosti

Hina

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Istaknuo je da Vlada odlučno nastavlja s reformama te da će Hrvatska zajedništvom biti bolja i snažnija



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u povodu Dana državnosti u kojoj je istaknuo da Vlada odlučno nastavlja s reformama te da će Hrvatska zajedništvom biti bolja i snažnija.


“Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine, potvrdio volju hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države. Bio je to odlučujući korak prema slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, na putu na kojemu smo se suočili s velikosrpskom agresijom, te smo povijesne odluke morali potvrditi žrtvama hrvatskog naroda i životima brojnih naših sugrađana”, podsjetio je premijer.


Slaveći Dan državnosti sa zahvalnošću se prisjećamo hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Domovine, osobito onih koji su dali najteži danak, čiji su životi ugrađeni u temelje Lijepe Naše.




Prisjećamo se i mudrih odluka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je naš put usmjerio k međunarodno priznatoj državi, privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, tolerancije i vladavine prava, istaknuo je Plenković u čestitki za Dan državnosti.


Premda je, nastavio je, to prije tri desetljeća bio tek dokučiv san mnogih prethodnih naraštaja, danas je Republika Hrvatska dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga, te demokratskog političkog, gospodarskog i sigurnosnog sustava. Kao članica Sjeveroatlantskog saveza pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti, a pet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji omogućava nam utvrđivanje novih prioriteta i razvojnih mogućnosti.


Prošle smo godine, istaknuo je premijer, ostvarili jedinstven rezultat u javnim financijama – Hrvatska je prvi put više zaradila nego potrošila, a rast zapošljavanja u Hrvatskoj drugi je najbrži u Europi.


Ostvarenje budućih strateških ciljeva, ulazak u eurozonu i Schengenski prostor, dovest će nas u još tješnju integraciju čime ćemo ojačati svoju vrijednost i postati dio najužega kruga u Europskoj uniji.


Odlučno nastavljamo s reformama: jačanjem konkurentnosti gospodarstva, povećanjem zaposlenosti, održivošću javnih financija te demografskom revitalizacijom zemlje, a da bismo bili bolji i snažniji trebamo zajedništvo svih ljudi željnih napretka. Siguran sam da zajedno možemo ostvariti kvalitetniji standard i bolji život našim sugrađanima, stoji u čestitki predsjednika Vlade Andreja Plenković koji je svim hrvatskim ljudima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i širom svijeta, u ime Vlade i osobno, čestitao Dan državnosti.