Novi spor zbog incidenta u Piranskom zaljevu

Eskalacija diplomatskog rata: Slovenija odlučila prijaviti Hrvatsku arbitražnom sudu

Denis Romac

Slovenska strana tvrdi kako je hrvatska policija zadnjih mjesec dana najmanje triput zaustavila slovenske ribare u području koje svojataju i jedna i druga država. Misle da je posrijedi politička odluka



Slovenija je odlučila pitanje najnovijih incidenata u Piranskom zaljevu, oko kojeg se, naravno, stajališta jedne i druge strane ponovno dijametralno razlikuju, podignuti na višu razinu.


Naime, Slovenija će diplomatsku notu koju je ovih dana predala hrvatskoj veleposlanici u Ljubljani Vesni Terzić, prosvjedujući zbog zaustavljanja slovenskih ribara od strane hrvatske pomorske policije u spornom području na moru, poslati i arbitražnom sudu, čime Slovenija pokušava dokazati da Hrvatska krši arbitražni sporazum, odnosno članak 10. tog sporazuma.


Taj članak od stranaka u sporu zahtijeva status quo kada je riječ u graničnom sporu, obvezujući Hrvatsku i Sloveniju da se uzdrže od bilo kakvog postupka ili izjave koji mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda. Sljedećim stavkom istog članka arbitražni je sud ovlašten narediti, ako smatra da to okolnosti zahtijevaju, sve privremene mjere koje smatra neophodnima za održavanje statusa quo.   




  Dakle, Ljubljana ovim potezom želi da arbitražni sud pokrene postupak protiv Hrvatske i da donese privremenu mjeru kojom će Hrvatskoj narediti da zaustavi djelovanje svoje pomorske policije u tom području, a slanje diplomatske note arbitražnom sudu prvi je korak prema tom cilju.


  Slovenska strana tvrdi kako je hrvatska policija zadnjih mjesec dana najmanje triput zaustavila slovenske ribare u području na moru koje svojataju i jedna i druga država, smatrajući da ta praksa odudara od onog što se zadnjih godina događalo na tom području, kada takvih policijskih intervencija prema slovenskim ribarima nije bilo – štoviše, u Ljubljani misle kako je ovdje posrijedi politička odluka hrvatske strane – dok hrvatska strana odbacuje takvu interpretaciju. Hrvatski diplomatski uvjeravali su nas da hrvatska policija redovito bilježi sve »nezakonite ulaske« i »pokušaje ribolova slovenskih ribara u onom dijelu Piranskog zaljeva koji pripada Hrvatskoj«, o čemu redovito izvještavaju i slovensku stranu. Od 15. lipnja do 13. listopada tako je na hrvatskoj strani zabilježeno osam »nezakonitih ulazaka« slovenskih ribara u hrvatske vode, o čemu je hrvatska strana obavijestila i Ljubljanu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…