Voditelj radne skupine

Erik Fabijanić: ‘Ovo je demokratizacija, a ne statut za Bernardića’

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Sada je Predsjedništvo »multipraktik« za sve, a po novome bi se operativni poslovi odijelili od političkih odluka. Nema nikakve kolizije u tome, i nitko ne smanjuje ovlasti Predsjedništva, dapače, kaže Fabijanić



Voditelj radne skupine i predlagatelj novog nacrta statuta, predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić tvrdi da su sve kritike o predloženom statutu potpuno – promašene.


– Ovo je tek draft, nastao nakon javne rasprave u stranci i iz programa svih kandidata za predsjednika SDP-a na prošlim unutarstranačkim izborima. On ponovno ide na raspravu, a onda će uoči konvencije Glavni odbor utvrditi konačni prijedlog. Predsjedništvo po statutu nije predlagatelj, očekujem njihovo mišljenje i doprinos.


Kritike su međutim vrlo oštre – kaže se da je napisan statut po kojem će Bernardić biti nesmjenjiv.




– Osnovno je da je ovo tek nacrt, po njemu se može šarati koliko se hoće, a ja uostalom čekam i alternativne prijedloge, neka ih napiše tko želi. Drugo, ovaj statut će se ionako primjenjivati tek na naredni ciklus stranačkih izbora, a Bernardić je predsjednik sada. Treće, većina kritika proilazi iz subjektivnih interesa onih koji ih iznose, a mi smo se rukovodili željama članstva iz javne rasprave. Ono što je bitno jest da ovaj prijedlog statuta donosi 3D – decentralizaciju, deakumulaciju i demokratizaciju. Kad je o decentralizaciji riječ, županijska razina vodit će ubuduće računa o funkcioniranju organizacija na terenu, s Iblera je to puno teže, to se pokazalo u praksi. Drugo, kad je o demokratizaciji riječ, ključ je samo jedan: članovi izravno biraju ljude u svim tijelima stranke na svim razinama, uključujući i predizbore za saborske zastupnike, načelnike, gradonačelnike, župane itd. Nema više izbornih konvencija s delegatima, sve ide izravno, a konvencije će biti programske, i bavit će se sadržajima. Smanjuje se i birokratiziranje – više ne treba prikupljati potpise za kandidature, može se kandidirati svatko za sve.


Baš ne može: treba osam godina članstva za županijsku razinu.


– Dakako da se uvode kriteriji, ali nije prijedlog bogom dan, može se reći i šest godina, ili četiri, ili – nula, ako javna rasprava to pokaže.


Deakumulacija funkcija zapravo znači da se brani kandidatura svima za sve.


– Ma ne, nego upravo što ime kaže – da se oslobodi prostor za što veći broj ljudi. Ali, gledajte, sve je podložno promjeni, pa i ta ideja. Da, istina je, ovo jest jedan provokativni nacrt prijedloga statuta. Namjerno je takav – da provocira raspravu i donese najbolja rješenja. Više nitko ne može reći da javne rasprave nema.


Ovo uvodi apsolutizam predsjednika stranke.


– To je smiješan argument. Pa ovo se piše za idući saziv, za budućeg predsjednika, ma tko on bio. Elaborira se način opoziva za svakog dužnosnika, čega u aktualnom statutu ni nema. Zato je deplasirano govoriti da se predsjednika štiti kao medvjeda.


Tko je to napisao, vi i Zvane Brumnić?


– Ne, nego tijelo imenovano od radne skupine.


Čemu izvršni odbor, kao tijelo paralelno s Predsjedništvom?


– To apsolutno ne stoji. Nekome se ta ideja može sviđati, nekome ne, ali sada je Predsjedništvo »multipraktik« za sve, a po novome bi se operativni poslovi odijelili od političkih odluka. Nema nikakve kolizije u tome, i nitko ne smanjuje ovlasti Predsjedništva, dapače. Sada bi u njemu sjedili ljudi koje bi izabirali članovi SDP-a iz njihove izborne jedinice i oni će biti koordinatori za izbore četiri godine, ne više šest mjeseci. Nije li to kvalitetnije i operativnije rješenje? Po meni je konzervativno rješenje da se Predsjedništvo bira na konvenciji, putem delegata, a ne izravno od svoje regije. Ok, neki možda žele u rikverc, a meni je cilj progresivni statut. A bit je da svatko u stranci može napisati svoj alternativni prijedlog ovome, zaključio je Fabijanić.