Probijeni svi rokovi

‘EVO, BIT ĆE IDUĆI TJEDAN’ Premijer nikako da imenuje novi tim za reformu obrazovanja

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Plenković je još 16. studenog najavio da će PSP imenovati »idući tjedan«. To se nije dogodilo, a na izmaku je i treći tjedan u kojem su, s obzirom da se primaknuo kraju, šanse za takvo imenovanje male



ZAGREB Puna tri mjeseca prošla su od raspuštanja Posebnog stručnog povjerenstva na čelu s Dijanom Vican, a novog PSP-a, unatoč decidiranoj premijerovoj najavi, i dalje nema.


Nakon što s ekipiranjem novog reformskog tima oteže već mjesecima, premijer Andrej Plenković najavio je na konferenciji za novinare u Vladi još 16. studenog da će PSP imenovati »idući tjedan«. To se nije dogodilo, a na izmaku je i treći tjedan u kojem su, s obzirom da se primaknuo kraju, šanse za takvo imenovanje iznimno male.


PSP je tijelo za koordiniranje i praćenje provedbe obrazovne strategije, a prema toj istoj strategiji ključno je za provedbu kurikularne reforme jer raspisuje natječaj za izbor nove Ekspertne radne skupine, tijela zaduženog za pripremu reforme. Zaobilaženje ovih dvaju tijela u pripremi kurikularne reforme značilo bi kršenje Strategije obrazovanja, ali i manjak političke volje za provedbom reforme. Na toj se reformi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sada nešto radi, jer stručne radne skupine na poziv ministrice Blaženke Divjak usklađuju kurikulume s javnom raspravom i pripremaju ih za međunarodne recenzije. Ministarstvo obrazovanja, međutim, ne može na sebe preuzeti vođenje reforme, jer za to nema ni ovlasti, niti resursa, upozoravaju iz Inicijative »Hrvatska može bolje«. 




– Ne može se reforma provoditi bez PSP-a i ERS-a. Ide se očito na parcijalna rješenja, a nema političke volje za pravu reformu. Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je potpuno jasno da za tu temu nema interesa – ocjenjuje Eli Pijaca Plavšić iz GOOD-inicijative. Obrazovna reforma je, kaže, poslužila kao predmet političke trgovine, a pitanje je može li ministrica Divjak unatoč dobroj namjeri išta učiniti da se ona provede. 


– Nakon recenzija kurikuluma treba educirati učitelje, napraviti plan rada, prilagoditi sadržaje, pronaći i pripremiti škole… Da je priprema eksperimentalne provedbe reforme počela danas, teško bi bilo vjerovati da sve to može biti gotovo do rujna – smatra Pijaca Plavšić.


HNS je prije tri tjedna ponudio kandidate za PSP prema ključu koji zagovara ministrica Divjak, da u tom tijelu sjede predstavnici institucija uključenih u provedbu reforme. To su Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, Dario Vretenac, predsjednik Hrvatske zaklade za znanost, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala. Osim njih, u PSP prema najavi ulaze i četiri kandidata HDZ-a, ministrica Divjak i još jedan potpredsjednik te premijer Plenković, kao voditelj.