Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
14. listopada 2019.
Svečanost u Bruxellesu

EU Oscar: Biljana Borzan europarlamentarka godine u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2018. u 21:07 2018-03-21T21:07:43+01:00

Borzan je za nagradu nominiralo 29 nevladinih organizacija iz Hrvatske, regije i s razine EU. Organizator ovog izbora, Parliament magazine, sastavio je žiri stručnjaka koji je od svih nominiranih odabrao troje finalista za svaku od 18 kategorija. Nakon toga, žiri se opet sastao i odabrao pobjednike

Biljana Borzan je europarlamentarka godine u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Nagradu EU Oscar, koju dobijaju najuspješniji europarlamentarci  u 18 kategorija joj je uručena večeras na svečanosti u Bruxellesu, a Borzan ju je posvetila je svim ženama u EU, posebno onima u Hrvatskoj i na Balkanu i njihovoj svakodnevnoj borbi.
“Diljem EU, ženska prava su pod napadom, posebice prava na seksualno i reproduktivno zdravlje. Isto tako, želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbulske konvencije”, kazala je Borzan primajući nagradu.
Borzan je za nagradu nominiralo 29 nevladinih organizacija iz Hrvatske, regije i s razine EU. Organizator ovog izbora, Parliament magazine, sastavio je žiri stručnjaka koji je od svih nominiranih odabrao troje finalista za svaku od 18 kategorija. Nakon toga, žiri se opet sastao i odabrao pobjednike.
Među zaslugama zbog kojih je europarlamentarka SDP-a zaslužila nominaciju za EU Oscar navodi se kako je na početku mandata skupila oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godine godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Kaže se, između ostalog i kako Borzan pozorno prati postupak ratifikacije Istanbulske konvencije na razini EU, te kako je iznimno ponosna što je u Odboru za ravnopravnost spolova prihvaćen njen prijedlog da se nakon četiri godine ide u izradu izvješća o pravima žena i jednakosti spolova u zemljama zapadnom Balkana, za koji će biti izvjestiteljica u ime Europskog parlamenta.
U izjavi za hrvatske medije jučer je još jednom naglasila važnost ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj te poručila da bi za nju glasala da je zastupnica u Hrvatskom saboru bez obzira na eventualne ograde koju na nju može staviti Vlada, jer one ne mogu utjecati na sadržaj Konvencije.
Podsjetimo, stav SDP-a je da stranka neće glasati za ratifikaciju budu li uz nju priložene Vladine ograde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.