Što jedemo?

EPILOG POTRAGE ZA ‘HRANOM IZ PODZEMLJA’ Je li išta od onog što danas jedemo uopće – sigurno?

Bojana Mrvoš Pavić

Veterinarska inspekcija u Češkoj je zaplijenila 16,5 tona krivotvorenog sira / arhiva NL

Veterinarska inspekcija u Češkoj je zaplijenila 16,5 tona krivotvorenog sira / arhiva NL

Prisutnost kemikalija, uključujući limunsku kiselinu i natrij hipoklorit, sugerirao je da se mliječne proizvode tretiralo kako bi postali – svježa mozzarella, koju se zatim dimilo u stražnjem dijelu kombija, pri čemu je kao izvor topline za dimljenje služilo i zapaljeno smeće



Nakon što su Interpol i Europol izvijestili o kraju sedme OPSON potrage za krivotvorenom, ali i potencijalno opasnom hranom i pićima u cijelom svijetu, istražili smo u koliko je dosad OPSON operacija sudjelovala Hrvatska, i s kojim učincima. Podsjetimo, tijekom OPSON VII operacije, u kojoj je sudjelovalo 67 država Europe i svijeta, pa tako i Hrvatska, i koja je trajala od prosinca prošle do kraja ožujka ove godine, u trgovinama, na tržnicama, putničkim i morskim lukama, u proizvodnim pogonima ukupno je zaplijenjeno 3.620 tona i 9,7 milijuna litara krivotvorene hrane i pića, odnosno proizvoda za konzumaciju koji ne zadovoljavaju standarde. Razotkriveno je 50 mreža koje su se bavile »kriminalnom« hranom, a uhapšeno 749 osoba.


Dimljenje smećem


Europol i Interpol OPSON akciju provode svake godine od 2011., i u nju je uključeno sve više država. Hrvatska se priključila tri godine kasnije, 2014., u akciji OPSON IV, kao prva od država iz naše regije, dok su kasnije u svjetsku potragu za »hranom iz podzemlja« ušle i BiH te Crna Gora, lani i Slovenija. Otpočetka, unutar hrvatskih granica, odnosno na njima, kod nas je uključena samo Carina, što je slučaj u još nekim državama, no drugdje su u akciju uključene i policija, državne agencije za sigurnost hrane, kao i sanitarna, odnosno veterinarska inspekcija, što kod nas nije slučaj.


Što se hrvatskih rezultata tiče, Europolova izvješća Hrvatsku spominju samo u akciji OPSON V 2015. godine, u kojoj je naša Carina sudjelovala tijekom 30 dana, pregledavši u tom razdoblju, navodi se, devet kontejnera, 34 teretna kamiona i devet postrojenja. Rezultat tih pretraga bilo je otkrivanje krivotvorenog alkoholnog pića, no u izvještaju se ne navodi čijeg, kakvog i u kojim količinama. Informacije nije moguće dobiti niti od same Carine, koja na pitanje o svim dosadašnjim sudjelovanjima Hrvatske u akcijama OPSON odgovara upućivanjem na Europolova izvješća.




U ostalim OPSON akcijama u kojima je sudjelovala od 2014. do 2018. godine hrvatska Carina drugih otkrića, odnosno zapljena nije imala, dok druge inspekcije na teren nisu niti izlazile. U posljednjoj akciji, OPSON VII, Carina je pak sudjelovala samo zadnjih šest dana četveromjesečne operacije, od 26. do 31. ožujka 2018. godine, kao i dosad provodeći samo nadzor iz svog djelokruga rada, dakle kontrolu deklariranja robe pri uvozu u Hrvatsku, odnosno uporabu zaštićenih žigova i ambalaže. Nepravilnosti, osim 2015., više nije bilo.


Čitajući u dosadašnjim Europolovim izvješćima što je sve tijekom godina u Europi zaplijenjeno, postavlja se pitanje je li išta što jedemo zapravo »istinito« i sigurno. Primjerice, 2014. godine je inspekcija tijekom OPSON-a u Italiji u tvornici sira otkrila velike količine sirutke i drugih mliječnih proizvoda kojima je prošao rok trajanja, ili nisu bili propisno skladišteni. Prisutnost kemikalija, uključujući limunsku kiselinu i natrij hipoklorit, sugerirao je da se mliječne proizvode tretiralo kako bi postali – svježa mozzarella, koju se zatim dimilo u stražnjem dijelu kombija, pri čemu je kao izvor topline za dimljenje služilo i zapaljeno smeće. U Španjolskoj je te iste godine obavljeno više od 2.400 nadzora te je, između ostalog, otkrivena kava deklarirana kao stopostotna arabica, no zapravo mješavina puno jeftinijih vrsta kave. U Mađarskoj je bila zatvorena ilegalna klaonica.


Krivotvoreni sir


Godinu dana kasnije, 2015., talijanska je šumarska inspekcija zaplijenila više od 85 tona maslina namakanih u bakar-sulfat kako bi imale što privlačniju zelenu boju, pa tako i starije masline koje su izgubile svoju prirodu boju. Nakon sedam mjeseci istrage, grčka policija je u 2015. pak »demontirala« dva tajna laboratorija za proizvodnju »poznatih«, krivotvorenih vrsta viskija i votke koji su bili prodavani u noćnim barovima, a za čije su punjenje originalne boce stizale iz Bugarske. Belgijska Agencija za sigurnost hrane analizirala je pak prehrambene proizvode s deklaracijama na kojima je pisalo da ne sadrže šećer ili kalorije, što se nije pokazalo istinitim. Mađarski Ured za sigurnost hrane otkrio je pak dvije tone pačetine koja je trebala u prodaju kao, puno skuplja, guščja pašteta. Veterinarska inspekcija Češke zaplijenila je, također, 16,5 tona krivotvorenog sira, navodno iz Poljske, koji je predstavljan kao poznati nizozemski edamer. Sadržavao je biljne umjesto životinjskih masti. Portugalske vlasti za sigurnost hrane su pak otkrile, i odmah zatvorile pogon u kojem se u novu ambalažu prepakiravala sardina pred istekom roka uporabe, namijenjena izvozu unutar EU-a.