Izvješće o mehanizmu upozorenja

EK: Hrvatskoj potrebna dubinska analiza makroekonomske situacije

Hina

Reuters

Reuters

U Izvješću o mehanizmu upozorenja Komisija je konstatirala rizike za Hrvatsku u pogledu održivosti vanjskog i javnog duga i prilagodbe tržišta rada

BRUXELLES Na početku novog Europskog semestra, Europska komisija je u četvrtak utvrdila da je Hrvatska u skupini od 16 zemalja za koje je potrebno provesti dubinsku analizu makroekonomske situacije kako bi se vidjelo da li se makroekonomske neravnoteže smanjuju ili povećavaju.Rezultate dubinske analize Komisija će objaviti u veljači sljedeće godine, zajedno s analizom ekonomskih politika u svim zemljama članicama.

Komisija je u četvrtak objavila Godišnji pregled rasta u EU, Izvješće o mehanizmu upozorenja i Zajedničko izvješće o zapošljavanju. Objavljivanjem tih dokumenta započinje Europski semestar, mehanizam za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU-a kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske i dužničke krize.


U Izvješću o mehanizmu upozorenja Komisija je konstatirala rizike za Hrvatsku u pogledu održivosti vanjskog i javnog duga i prilagodbe tržišta rada.


»Stoga Komisija smatra korisnim, a uzimajući u obzir i identifikaciju prekomjernih neravnoteža u veljači, da dublje analizira ustrajnost makroekonomskih rizika i i nadgleda napredak u smanjenju neravnoteža«, kaže se u dokumentu.




Komisija je u veljači ove godine zaključila da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje traže odlučnu političku akciju i specifični nadzor, posebice u vezi s rizicima koji se odnose na slabu konkuretnost, velike vanjske obveze i rastući javni dug, slabo upravljaje javnim sektorom i slabe rezultate u zapošljavanju u kontekstu prigušenog rasta.